Papa komentirao podijeljeni Cipar: Ne dopustimo da prevlada mržnja

Foto: EPA

PAPA Franjo je danas u službenom posjetu Cipru pozvao na dijalog kako bi se "zaliječile strašne rane" mediteranskog otoka, podijeljenog od 1974. i invazije Turske koja zauzima njegovu sjevernu trećinu. 

"Najbolnija rana ove zemlje je strašna razderotina posljednjih desetljeća. Put mira, koji liječi sukobe i obnavlja ljepotu bratstva, sadržan je u jednoj riječi, a to je dijalog", izjavio je Papa u predsjedničkoj palači u Nikoziji pred visokim dužnosnicima među kojima je bio ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

"Mislim na patnju onih koji se ne mogu vratiti u svoje domove i bogomolje", dodao je Franjo aludirajući na 200.000 ljudi koji su pobjegli pred turskom invazijom - ciparski Grci na jug, a ciparski Turci na sjever, ostavljajući za sobom imovinu i kuće. 

"To su razdoblja kada zamire dijalog"

"To su razdoblja kada zamire dijalog, a dijalog može utrti put miru", izjavio je Papa pred političkim, vjerskim i diplomatskim predstavnicima, dok su pregovori sa samoproglašenom Turskom Republikom Sjeverni Cipar (RTCN koju priznaje samo Ankara) o ujedinjenju otoka na mrtvoj točki od 2017. godine. 

Usporedivši Cipar s "vrijednim biserom", Sveti Otac je pozvao na "geste opuštanja, konkretne korake dijaloga", umjesto "gesti moći, prijetnji odmazdom i demonstracije sile". 

"Mislim na predanost iskrenoj raspravi koja na prvo mjesto stavlja potrebe naroda", istaknuo je. 

"Ne dopustimo da prevlada mržnja"

"Ne dopustimo da prevlada mržnja, ne odustajmo od zacjeljivanja rana, ne zaboravimo sudbine nestalih.  A na iskušenje malodušnosti, okrenimo se budućim generacijama koje žele miran, ujedinjeni svijet koji surađuje, u kojem ne vladaju vječna rivalstva i zagađenost neriješenim sporovima", dodao je Papa.   

Predsjednik Anastasiades je u tvitu napisao da podržava "akcije za miran suživot, za promociju dijaloga između država, religija i kultura, dobrosusjedske odnose i mirno rješenje bilateralnih ili multilateralnih sporova bez pribjegavanja sili".

Papa je u četvrtak poslijepodne stigao na Cipar u 48-satni posjet nakon kojeg u subotu odlazi u Grčku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više