Papa nazvao ruske snage u Ukrajini okrutnima, Rusija bijesna

Foto: EPA

Ruski veleposlanik izrazio je "snažno nezadovoljstvo" Vatikanu nakon objave intervjua pape Franje, koji je osudio "okrutnost" ruske vojske u Ukrajini, javlja ruska režimska agencija RIA Novosti. Podsjetimo, jučer je objavljen veliki intervju pape Franje, poglavara Katoličke crkve, američkom isusovačkom časopisu America - the Jesuit Review.

"Kad govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti jer imamo puno informacija o okrutnosti snaga koje su došle u tu zemlju. Općenito, najokrutniji među ruskim snagama su oni koji ne dolaze iz ruske tradicije, nego Čečeni, Burjati i tako dalje. To je vrlo jasno", rekao je Papa.

"Ponekad se trudim ne precizirati da ne uvrijedim, nego općenito osudim, iako se dobro zna koga osuđujem. Nije potrebno da navodim ime i prezime", rekao je papa Franjo, pa dodao: "Drugog dana rata otišao sam u rusku ambasadu (pri Svetoj Stolici), što je bila neuobičajena gesta jer papa nikada ne ide u veleposlanstvo. I tamo sam rekao veleposlaniku da kaže Putinu da sam voljan doći u posjet pod uvjetom da mi dopusti mali prozor za pregovore".

"Ako putujem, idem i u Moskvu i u Kijev"

"Lavrov, ministar vanjskih poslova na visokoj razini, odgovorio je vrlo lijepim pismom iz kojeg sam shvatio da to zasad nije potrebno. S predsjednikom Zelenskim sam razgovarao tri puta telefonski. I općenito primam popise zatvorenika, i civilnih i vojnih, i šaljem ih ruskoj vladi, a odgovor je uvijek bio vrlo pozitivan", rekao je.

"I ja sam mislio doći u posjet, ali sam odlučio - ako putujem, idem i u Moskvu i u Kijev, u oba grada, a ne samo jedan. I nikada nisam ostavljao dojam da prikrivam agresiju. Ovdje u ovoj dvorani tri sam ili četiri puta primio izaslanstvo ukrajinske vlade i radimo zajedno", ustvrdio je.

Pročitajte više