Papa reagirao zbog kipa kupljenog u Međugorju: Ukazanja Djevice nisu uvijek stvarna

Foto: EPA

UKAZANJA Djevice Marije "nisu uvijek stvarna", poručio je papa Franjo. Njegov istup izgleda kao neizravna referenca na ženu koja je privukla tisuće hodočasnika u grad u blizini Rima da se mole pred kipom za koji je tvrdila da lije krvave suze.

"Ne gledajte tamo. Postoje ukazanja Djevice koja su stvarna, ali Djevica nikada nije privlačila (pažnju) na sebe. Volim je vidjeti kako prstom pokazuje prema Isusu. Kad je marijanska pobožnost previše usmjerena na tebe, to nije dobro", kazao je Papa tijekom intervjua za Rai 1 kada su ga upitali o ukazanjima Djevice Marije. 

Kupila kip u Međugorju

Intervju je emitiran nekoliko dana nakon što su stanovnici Trevignana pozvali papu Franju da intervenira protiv Marie Giuseppe Scarpulle, koja je dobila nadimak "Svetica" i "vidovita". Ona već pet godina organizira mjesečne ceremonije u parku s pogledom na jezero Bracciano gdje se nalazi kip Djevice Marije u staklenoj vitrini, piše Guardian.

Radi se o kipu koji je Scarpulla kupila u Međugorju. Po povratku u Italiju tvrdila je da joj se Djevica ukazala, lila krvave suze i slala joj poruke. Lokalni biskup Marco Salvi prošlog je tjedna pozvao hodočasnike da prestanu hrliti na to mjesto trećeg dana u mjesecu. Njegova biskupija istražuje fenomen oko kipa. 

Mnogi su se ljudi molili pred kipom tražeći ozdravljenje. Scarpulla se suočava sa sudskom istragom nakon što je privatni istražitelj utvrdio da mrlje krvi na kipu potječu od svinjske krvi i nakon što su neki njezini sljedbenici ispričali kako su prevareni.

"Imam Djevicu na svojoj strani"

Scarpulla, koja je u prošlosti bila osuđena, osnovala je zakladu preko koje je prikupljala donacije, za koje je navodno rekla da će ići za osnivanje centra za bolesnu djecu. Jedan je muškarac za La Repubblicu rekao da su on i njegova supruga donirali 123.000 eura njezinoj zakladi.

"Oboje smo bili bolesni, vjerovali smo joj, bila je to velika pogreška", rekao je. Scarpulla je početkom travnja pobjegla iz Trevignana, ali se vratila nakon nekoliko tjedana. Ona i dalje vodi ceremonije, iako je jučerašnje okupljanje bilo neuspješno, sa samo nekoliko nazočnih ljudi. 

Prošlog mjeseca izjavila je da je nije pokolebala istraga, kao ni nalog da se staklena vitrina sruši. "Neću se pomaknuti ni za milimetar jer sam u kući Božjoj i imam Djevicu na svojoj strani", naglasila je. 

Pročitajte više