Papa stiže u Kongo, vlasti traže pomoć FBI-a s osiguranjem

Foto: EPA

VLASTI Demokratske Republike Kongo jačaju sigurnosne mjere uoči posjeta pape Franje glavnome gradu Kinshasi. Nekoliko je četvrti u gradu ograđeno radi zaštite Pape i papinskog izaslanstva tijekom posjeta.

Osim lokalne policije i vojske, zemlja je zatražila potporu vatikanskih sigurnosnih službi i američkog FBI-a, rekao je za dpa glasnogovornik vlade Patrick Muyaya. Papa Franjo posjetit će DR Kongo i Južni Sudan tijekom svojeg šestodnevnog međunarodnog putovanja koje počinje njegovim dolaskom u utorak u Kinshasu. Papa planira ostati u Kinshasi do petka.

Misa na otvorenom u vojnoj bazi

Vrhunac posjeta bit će misa na otvorenom u srijedu u vojnoj zračnoj bazi N'Dolo. Nadbiskup Kinshase Fridolin Ambongo očekuje da će misi prisustvovati više od milijun ljudi, dok drugi procjenjuju da bi moglo doći čak dva milijuna vjernika.

Katolička crkva ima značajan utjecaj u Kongu, istočnoafričkoj državi s oko 100 milijuna stanovnika. Crkva je pomogla oblikovati povijest zemlje i nastavlja uvelike utjecati na političke odluke. Posjet pape Franje probudio je nade, posebno u krizom pogođenim istočnim regijama zemlje, gdje su nedavno eskalirali nasilni sukobi između pobunjeničkih skupina i vlade.

Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice, u Kongu ima oko 5.5 milijuna raseljenih osoba koje su zbog sukoba ili katastrofa morale napustiti svoje domove. Papa se planira sastati s nekima od njih tijekom svog boravka u zemlji. Papa Franjo trebao bi u petak napustiti Kongo te krenuti prema južnosudanskome glavnom gradu Džubi, gdje bi trebao ostati do nedjelje.

Pročitajte više