Par koji je spasio maloljetnike iz gorućeg auta: Izvukli smo ih u zadnji tren

Screenshot: Facebook

PETORICU maloljetnih mladića koji su noćas ozlijeđeni u teškoj prometnoj nesreći u solinskom naselju Rupotine od sigurne smrti spasilo je dvoje slučajnih prolaznika - Petar Gizdić (26) i Marija Krištić (26), inače medicinska sestra.

>> "Čovik je heroj": Dečke iz auta u plamenu kod Solina spasio nepoznati prolaznik

Oni su izvukli stradale mladiće iz plamtećeg automobila. 

"Vidjeli smo dim i kamenje na cesti"

"Vraćali smo se s Klisa, Gornja Rupotina, i zamijetili smo pored ceste automobil kojem je prednji kraj bio u zemlji, a gornji kraj je bio iznad. Izletio je s ceste, udario je u stablo i digao mu se zadnji kraj. Tako je ušao između stupa i stabla. Nismo odmah reagirali jer nismo znali je li to stara nesreća. Međutim, vidjeli smo dim i kamenje na cesti. Prošli smo 100 metara, zakočili i vratili se u rikverc", rekao je Gizdić.

"Čim smo se približili, izletjela su odmah dva momka, jedan preko prozora, drugi je bio na suvozačevom mjestu i glava mu je visjela kroz prozor", dodaje.

"Nismo imali izbora, morali smo ih vaditi"

"Išli smo vidjeti jesu li pri svijesti, s obzirom na to da se počeo stvarati dim zbog motora. Vidjeli smo da su u redu, da su u kontaktu. U toj panici smo zvali hitnu pomoć, stvarno su brzo došli. Pokušali smo ne dirati ih, ali dim se počeo sve više i više stvarati. Počela je i vatra. Nismo imali izbora, morali smo ih vaditi iz auta kako smo znali i umjeli", rekla je Krištić.

"Oni su zapravo bili svi zgnječeni, jedan na drugom. Momak koji je najlakše ozlijeđen, njega smo prvog izvukli. Krenuli smo s izvlačenjem kad smo vidjeli da plamen na autu bukti. Inače bismo pričekali da dodatno ne ozlijedimo osobe. Njega smo prvog izvukli pa dvojicu sa stražnjeg sjedišta. U tom trenutku je prednji kraj automobila bio u plamenu. Ona je otišla do vozača i pokušala ga izvući. Vozač i suvozač su bili prikliješteni između sjedala, bili su polomljeni. Nismo ih mogli izvući. Bilo me je strah da će auto eksplodirati. Plamen je došao do nogu suvozača, vikao je da će izgorjeti", rekao je.

"Izvukli smo ih u zadnji tren"

Zajedno su izvukli suvozača i odnijeli ga do ceste. U tom trenutku plamen je potpuno progutao automobil, kažu.

"Izvukli smo ih u zadnji tren. Da smo zakasnili minutu, izgorjeli bi", rekao je Gizdić.

Mladići su bili u stanju šoka, pa nisu mogli objasniti kako je došlo do nesreće. Kažu i da su na mjestu događaja bili i drugi ljudi, a jedan par im je i pomogao, dok je drugi otišao.

Četvero maloljetnika teže ozlijeđeno, jedan lakše

Vozilo je izgorjelo unatoč tome što su se vatrogasci borili s vatrom.

Četvero maloljetnika je teže, a jedan je lakše ozlijeđen. Radi se o djeci od 14 do 16 godina, od kojih je jedan uzeo ključeve automobila Renault Megana od člana obitelji. Automobil pritom nije bio ni registriran.

Policija još uvijek obavlja očevid, vozač će biti alkotestiran i, kako se neslužbeno doznaje, 14-godišnjaci bi mogli biti prijavljeni centru za socijalnu skrb, s obzirom na to da su se nakon 23 sata nalazili vani bez pratnje odraslih osoba.

Pročitajte više