Parlamentarni izbori u Rusiji, glasanje će trajati tri dana u 11 vremenskih zona

Foto: EPA

RUSI danas izlaze na birališta kako bi izabrali novi parlament u trodnevnom glasanju, dok se očekuje da će pobijediti vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, unatoč padu popularnosti i najvećoj represiji usmjerenoj protiv kritičara Kremlja posljednjih godina.

Glasanje je test moći predsjednika Vladimira Putina u 11 vremenskih zona, od Pacifičkog oceana do Baltičkog mora, dok se Kremlj suočava s nezadovoljstvom kod kuće zbog pada životnog standarda i zategnutih odnosa sa Zapadom.

Glasanje traje do kasno u nedjelju

Na kocki je premoćna većina Jedinstvene Rusije u Dumi koja broji 450 mjesta, što je prošle godine pomoglo Putinu da provede ustavne reforme koje mu dopuštaju da se kandidira ponovno i ostane na vlasti do 2036. godine. Glasanje će trajati do kasno u nedjelju te se smatra pokusnim glasanjem za predsjedničke izbore 2024. godine, što je vrlo osjetljiv trenutak za Kremlj ako se odluči na političku tranziciju prema novoj čelnoj figuri.

Putin, bivši KGB-ovac, koji će sljedeći mjesec napuniti 69 godina, nije rekao hoće li se ponovno kandidirati na izborima kad njegov sadašnji mandat istekne 2024. godine. Služio je kao predsjednik i premijer od 1999. godine.

Najveći Putinov kritičar u zemlji, zatvoreni borac protiv korupcije Aleksej Navalni, nada se da će kampanja taktičkog glasanja koju provodi njegov tim u egzilu zasjeniti Jedinstvenu Rusiju te joj umanjiti šanse da osigura premoćnu većinu. 45-godišnji bivši odvjetnik, čiji je pokret zabranjen kao ekstremistički ovo ljeto, zatvoren je u ožujku u slučaju koji je nazvao trumpovskim nakon oporavka od trovanja sovjetskim nervnim otrovom.

Njegovi saveznici, koji optužuju Kremlj za ugnjetavanje, nemaju šanse čak ni za malu političku ulogu nakon što im je zabranjeno da se kandidiraju na izborima zbog poveznice s Navalnijevom mrežom. Kremlj niječe bilo kakvo politički motivirano ugnjetavanje i kaže da su pojedinci zatvoreni zbog kršenja zakona.

Putinov rejting je pod pritiskom

Komunistička partija koju predvodi 77-godišnji parlamentarni veteran Genadij Zjuganov najveća je konkurencija vladajuće stranke na izborima, nakon čega slijedi stranka LDPR koju predvodi 75-godišnji nacionalist Vladimir Žirinovski. No te stranke, kao i stranka Pravedna Rusija, podupiru Putina u mnogim ključnim političkim pitanjima. Navalnijevi saveznici nazivaju izbore prijevarom te su rekli pristašama da glasaju za kandidate koji imaju najbolju šansu pobijediti Ujedinjenu Rusiju u svojim okruzima. Mnogi od tih političara su komunisti.

Rejting i Putina i Jedinstvene Rusije pod pritiskom je zbog toga što plaće godinama ili padaju ili stagniraju, uz frustracije zbog pandemije i rastućeg broja zaraženih. Uoči izbora Putin je odobrio jednokratno povećanje plaće policajcima, vojnicima i umirovljenicima, što su koraci kojima je cilj učvršćivanje glasačke baze Jedinstvene Rusije. Državne ankete pokazuju da je popularnost Komunističke stranke narasla proteklih mjeseci, dok je rejting Jedinstvene Rusije na najnižoj točki od 2006. godine, iako i dalje ostaje najpopularnija stranka.

U Moskvi će se prvi put glasati i elektronički

Glasanje se događa zajedno s izborima za regionalne guvernere i lokalne zakonodavne skupštine. Rastegnuto je na tri dana zbog opreza od širenja covida-19, dok kritičari tvrde da je time oslabljeno nadgledanje da se ne dogodi glasačka prevara. Izbori u Moskvi i nekoliko regija imat će mogućnost elektroničkog glasanja prvi put, što je novitet koji kritičari prozivaju netransparentnim i lakim za zloupotrebu.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) neće slati promatrače u Rusiju prvi put od 1993. godine. Kritičari Kremlja optužili su vlasti da koriste prljave trikove da sabotiraju njihove kampanje. Boris Višnevski, koji se kandidirao na lokalnim izborima u Sankt Peterburgu, rekao je da se dva lažna kandidata s istim imenima kao on, čak i istom bradom u svojim službenim portretima, kandidiraju na izborima protiv njega.

Ovo je prvi put da je Jedinstvena Rusija provodila kampanju za glasove na teritoriju istočne Ukrajine koji drže moskovski separatisti i gdje je Rusija podijelila 600 tisuća putovnica, izazvavši bijes Ukrajine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više