Pas koji je u Zagrebu izgrizao 5 ljudi prošao test socijalizacije, čeka udomitelje

Foto: Azil Dumovec

PAS Otto, cane corso, kojemu je prijetilo usmrćivanje nakon što je prije tri godine na zagrebačkom Ksaveru napao petero ljudi, uspješno je resocijaliziran i položio je test u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu te mu traže udomitelja. 

Podsjetimo, pas je u travnju 2019. godine ugrizao četvero građana koji su u napadu lakše ozlijeđeni. Petoj osobi je potrgao odjeću. Psa je bez uzice i brnjice šetala pijana žena. Pas je i prije ovog incidenta napadao ljude, a načelnik sektora veterinarske inspekcije Gordan Jerbić tada je rekao da se vlasnik psa nije oglušio na mjere koje im je odredila inspekcija.

"Trebao je biti uspavan, ali je dobio novu priliku"

Na resocijalizaciji Otta u skloništu u Dumovcu sustavno je radila trenerica pasa Marija Ferenček.

"Zbog napada na ljude Otto je trebao biti uspavan, no, uz našu volju da preuzmemo skrbništvo nad njim, te da ga pokušamo socijalizirati, i uz potporu građana, Državni inspektorat je donio odluku kojom je Otto dobio priliku za socijalizaciju i školovanje", priopćili su u petak iz Skloništa. 

Budući da Otta prvi vlasnici nisu odgajali na odgovarajući način, u Dumovcu su istaknuli kako su znali da je pred njima mnogo posla budući da Otto nije znao kako reagirati kad bi se nečega preplašio. Ljude bi stoga napadao iz straha, a ne iz agresivnosti pa je zato trebao naučiti kako da se, kad osjeti strah, obuzda, napomenuli su. 

Tijekom resocijalizacije trenerica je Otta upoznavala s mnoštvom svakodnevnih situacija, učila ga kakvo je njegovo ponašanje poželjno u suživotu s čovjekom te provjeravala kako će reagirati u izazovnim situacijama.

Prošao niz ispita

Prije nekoliko tjedana, u pratnji trenerice Marije Ferenček, Otto je s odličnim uspjehom položio BH/VT test - ispit za psa pratitelja s testom ponašanja i ispit stručnosti za držatelja psa, a u petak je na Bundeku prošao test socijalizacije pri Hrvatskom kinološkom savezu.

"Iako smo znali da će Otto test života polagati na mjestu gdje su zbog Međunarodne vrtne izložbe 'Floraart' tisuće ljudi, vjerovali smo u njega. I pokazao je da smo to činili s razlogom. Otto je sada novi pas", poručuju iz skloništa u Dumovcu.

Sada mu traže dobrog udomitelja, a poželjan bi mu bio čovjek koji ima iskustva u odgoju ili radu s molosoidnim pasminama pasa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više