Pavasović Visković: Hrvoj-Šipek je uhvaćena u govorenju neistina, to je katastrofa

Screenshot: N1

ODVJETNIK Ljubo Pavasović Visković na N1 televiziji je komentirao poziciju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, o čijem će godišnjem izvješću danas glasati sabor.

"Nalaz DORH-a je bio očekivan, ona je sama sebe nadzirala pa je bilo jasno da neće pronaći nepravilnosti, ali ono što je dosad potvrđeno dovodi u pitanje i nalaz i ono što je radila u tom postupku", rekao je Ljubo Pavasović Visković.

"Činjenica je da se DORH nije snašao, bilo je loših izjava, utvrđeno je da glavna državna odvjetnica nije govorila istina o svojoj ulozi, a temeljni njen prerogativ je vjerodostojnost, a to je sad poljuljano", dodao je.

"Nastala je nesaglediva šteta"

Smatra da je DORH-u nanesena velika šteta.

"Nastala je nesaglediva šteta, na reputacijskoj razini je to za DORH katastrofalno. Svi u statusu su zamjenici glavne državne odvjetnice, a ona je uhvaćena u javnom govorenju neistina, to je katastrofa. U jednom se trenu činilo da će zbog propusta biti smijenjena Marušić, sad je očito politički dogovor postignut da se neće dirati glavna državna odvjetnica. Kako se mogu osjećati zamjenici kad znaju da će u problemu letjeti, a da će njihovi nadređeni spašavati sebe?" kaže Pavasović Visković.

Ističe da je bila ideja svaliti probleme na ravnateljicu USKOK-a Vanju Marušić, a ona je "očito odbila snositi odgovornost".

"Svejedno je je li znala, ona je morala znati, takva je pozicija. Ona je to mogla prekinuti i postaviti stvari na drugačiji način. Trebalo se to dublje istražiti, ali zadnja odluka je na glavnoj državnoj odvjetnici", dodao je Pavasović Visković.

Upitna vjerodostojnost 

Odgovorio je na pitanje hoće li vladajući ustrajati u obrani.

"Ona je osakaćena, njena vjerodostojnost je upitna. Mislim da će to Plenković kroz nekoliko mjeseci u miru obaviti. To je dosad bio njegov modus operandi, možda i ona sama nađe trenutak, to ja očekujem. Netko iz sustava mora doći, tamo ima kvalitetnih ljudi", kaže.

"DORH trpi strahovitu reputacijsku štetu i svaki državni odvjetnik će se suočavati s problemom da će nastupajući na sudovima biti ograničenog legitimiteta. Prevažna je ovo institucija da bi situacija dugo ostala ovakva", zaključio je Pavasović Visković.

Pročitajte više