Pedijatrija u Čileu puna zbog epidemije respiratornog virusa, umrlo četvero dojenčadi

Foto: EPA

ČILE je pogodila najteža epidemija respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u posljednjih nekoliko godina, usmrtivši četvero dojenčadi i opteretivši kapacitete pedijatrijskih jedinica intenzivne njege u zemlji.

Majka jedne od preminulih dojenčadi Yessenia Sanchez rekla je da je čekala od 8 do 22 sata da hitna pomoć prebaci njezino dijete na intenzivnu njegu. U to vrijeme njezina je beba imala dva srčana zastoja, rekla je Sanchez, koja je iz Quilpea u gradskom području Valparaisa.

Izvješće čileanskog Ministarstva zdravstva u petak pokazalo je da je prosječna popunjenost kapacitet pedijatrijskih jedinica intenzivne njege u zemlji dosegao 94 posto.

"Suočavamo se s jednom od najvećih epidemija u posljednjih nekoliko godina"

"Iako je virus (RSV) očekivan, suočavamo se s jednom od najvećih epidemija u posljednjih nekoliko godina", rekla je ministrica zdravstva Ximena Aguilera, dodajući da su djeca mlađa od jedne godine najugroženija.

Ozbiljnost ove epidemije povezana je s niskom cirkulacijom virusa tijekom pandemije covid-19, rekla je, dodajući da "sada postoji drugačija imunološka situacija, veća ranjivost, a to nas dovodi do neuobičajeno visoke cirkulacije ovog virusa".

Vladu su kritizirali zbog, kako neki kažu, spore provedbe javnozdravstvene kampanje prije početka zime na južnoj hemisferi.

Respiratorne bolesti u Čileu zimi imaju tendenciju vrtoglavog porasta. Situacija je pogoršana u Santiagu zbog intenzivnog onečišćenja zraka u gradu koji se nalazi u kotlini okruženoj brdima.

Pročitajte više