Peking zbunio građane objavom: "Idućih 5 godina provodit ćemo kontrolu epidemije"

Foto: EPA

VLASTI u Pekingu izazvale su zbunjenost i uzbunu kod građana nakon što su najavili da bi stroga politika nultog covida mogla biti na snazi sljedećih pet godina. To bi uključivalo masovno obavezno testiranje i ograničenja putovanja.

Obavijest o mogućnosti da stroga politika suzbijanja koronavirusa potraje pet godina objavljena je danas poslijepodne. Navodno ju je objavio pekinški tajnik Komunističke partije Cai Qi, prenosi Guardian.

"U idućih pet godina Peking će provoditi prevenciju kontrole epidemije", stoji u obavijesti vlasti.

Obavijest je prvi objavio Beijing Daily, a ponovno su je objavili drugi državni mediji. Proširila se i društvenim mrežama, ali je ubrzo dio s "idućih pet godina" uklonjen iz većine internetskih publikacija u Kini. 

Stanovnici Pekinga nisu iznenađeni objavom

Kineske su vlasti, pod vodstvom predsjednika Xi Jinpinga, u više navrata obvezale Kinu na politiku nultog covida, unatoč tome što je ostatak svijeta skoro potpuno ublažio epidemiološke mjere. Xi je naredio vlastima da uravnoteže politiku nultog covida s gospodarskim rastom jer mjere pogađaju lokalno stanovništvo.

Objava vlasti izazvala je bijes i zbunjenost među stanovnicima Pekinga. O tome su pisali na Weibou, kineskoj društvenoj mreži. Većina komentatora nije iznenađena mogućnošću da se politika nultog covida nastavi još pola desetljeća. No, malo tko od njih je podržao tu ideju. 

"Odbrojavam do bijega iz Kine", komentirao je jedan korisnik Weiboa. Drugi je napisao da je cilj borbe protiv epidemije povratak normalnom životu te dodao da mu se čini da su svi na to zaboravili.

Pročitajte više