Pentagon: Rat bi mogao još dugo trajati

Foto: EPA

PENTAGON je upozorio da ruska vojska, unatoč uspjehu ukrajinskih snaga u Harkivu, uspijeva učvrstiti svoju kontrolu nad Donbasom i jugom zemlje, što znači da bi rat mogao još dugo trajati.

Ruske snage i dalje imaju problem zbog razjedinjenosti, slabog morala i logistike, rekao je novinarima visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane ne potvrdivši smjene u ruskom zapovjedništvu o kojima je izvijestio London. No "i nadalje ćemo biti veoma oprezni u predviđanjima", dodao je.

"Krajnje smo odlučni učiniti sve kako bismo pomogli Ukrajincima da se obrane, pa i obučavajući ih upotrebi opreme koju im šaljemo", dodao je taj visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Rusi imaju još puno kapaciteta

"Oni se veoma dobro drže na bojišnici, nemaju problem s jedinstvom, nemaju problem zapovijedanja, njihova logistika i opskrba doista su povijesne", dodao je.

"No Rusi još imaju na raspolaganju velik dio kapaciteta koje su od jesenas gomilali na granici s Ukrajinom", istaknuo je.

"Borbena spremnost nije dovoljna za pobjedu u ratu: treba imati žara za borbu i dobro zapovjedništvo", istaknuo je. No unatoč svemu tome, "mislimo da će sukob potrajati".

Ruska vojska koja je sad usredotočila ofenzivu na jug Ukrajine kako bi uspostavila kopneni most prema ruskom teritoriju na poluotoku Krimu koji je anektirala 2014. osvojila je luku Mariupolj nakon predaje ukrajinskih vojnika koji su pružali otpor iz tvornice Azovstal.

Pročitajte više