Peović: Ako prođe ovakav ZOR, radnici će imati tisuće kuna manje plaće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDLOŽENE izmjene zakona o radu (ZOR) i o neradnoj nedjelji podijelile su danas saborsku većinu i opoziciju.

Prvi tvrde da će zakoni znatno unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini, drugi pak da radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali. SDP za ZOR kaže da je "lažni" i da mu nije stalo da se poboljšaju uvjeti onima koji žive od svog rada.  

"ZOR ne jača zaštitu i sigurnost radnika, radi upravo suprotno", kazala je Sabina Glasovac, prozivajući vladajuće da odbijaju ograničiti primjenu ugovora na određeno, da zanemaruju činjenicu da radnici rade i noću, u smjenama, subotom i da taj rad ne žele dodatno platiti.

Peović: HDZ želi smanjiti broj radnih nedjelja

Lijepe riječi za izmjene ZOR-a ne nalazi ni Katarina Peović (RF), koja tvrdi da će, ako prođe ovakav ZOR, radnici imati 30 posto manju plaću u tzv. izvanrednim uvjetima. "To znači tisuće kuna plaća manje, znači da nećete moći plaćati kredite, da ćete četiri mjeseca raditi bez prekida", poručila je građanima.

Kritizirala je i što će sabor objedinjeno raspraviti o izmjenama ZOR-a, radu nedjeljom i suzbijanju neprijavljenog rada. To, kazala je, ukazuje na malverzaciju i manipulaciju koju želi izvesti HDZ, a to je ne ukidanje rada nedjeljom, nego smanjivanje broja radnih nedjelja.

Iz HDZ-a odbacuju takve tvrdnje i naglašavaju kako ZOR dodatno propisuje 50-postotno povećanje plaćanja rada nedjeljom, uvodi načelo nedostupnosti radnika, s određenim ograničenjima te regulira ugovore na neodređeno.

Burić: Znatno će se unaprijediti radno zakonodavstvo

"Dosadašnja norma, koju je u zakon stavila SDP-ova vlada, bila je nepovoljna za radnike, dopuštala je da u roku od tri godine radnik može imati i 333 ugovora, a sada se ograničava na maksimalno tri ugovora na određeno", kazala je Majda Burić, ističući da će se znatno unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini.

Marin Miletić (Most) pozdravlja neradnu nedjelju, nedostupnost radnika nakon radnog vremena, ali i upozorava da su mnogi radnici nedovoljno plaćeni. "Njih 52 tisuće ima minimalnu plaću, mnogi jedva spajaju kraj s krajem", kazao je.

Raukar Gamulin: Loša gluma je samo loša gluma

ZLB kaže da se između dvaju čitanja ZOR-a nisu poboljšali uvjeti za agencijski i platformski rad te za prava trudnica. "To je zato što vladajućima radnici i njihova prava ipak nisu na prvom mjestu", tvrdi Urša Raukar Gamulin.

"Ta loša gluma da se drži ravnoteža poslodavaca i radnika je ipak samo loša gluma, radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali", tvrdi.  

Miroslav Škoro ističe da Za pravednu Hrvatsku pozdravlja svaku promjenu za dobrobiti radnika i poduzetnika, ali se i pita gledamo li stvari vatrogasno i partikularno kako je naš običaj. Koliko se stranaca uselilo u Hrvatsku u zadnjih godinu dana, upitao se i naveo kako su to vjerojatno ljudi za koje radimo predmetne zakone.

Pavliček: Bit će puno posla za državni inspektorat da se ne bi išlo na štetu radnika

Marijan Pavliček (HS) kaže da zakoni donose određene pomake, primjerice za rad nedjeljom, no i da ima stvari koje su mogle biti bolje, konkretno rad na određeno i agencijski rad. "Bit će puno posla za državni inspektorat da se ne bi išlo na štetu najslabijih, a to su radnici", kazao je.

SDSS-ova Dragana Jeckov pohvalila je prednosti koje izmjene ZOR-a donose za sezonske radnike.

Pročitajte više