Pilot HV-a kojeg Srbi teško optužuju: Stalno lažu, govore i da sam srušio helikopter

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

TUŽITELJSTVO za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog navodnog ratnog zločina.

Optužuju ih da su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Među optuženima je i pilot Daniel Borović, a on je danas govorio za N1 televiziju.

"To je samo nastavak njihovih pokušaja da rade pritisak na Hrvatsku jer ti događaji koje oni spominju, ako su se stvarno dogodili, provlače se kroz medije već desetak godina. Ima članak iz 2010. gdje se spominju ta mjesta gdje su navodno gađani civili. S tim da je u međuvremenu dvoje ljudi s tog popisa umrlo, pa su sad izbacili druge osobe koje su stalno vezane uz pulsku bazu pored mene", kaže.

"Ja sam stalno prisutan, stalno nas vuku kroz blato. Ja za sebe mogu reći da nisam upoznat s detaljima, nisam sudjelovao u izdavanju zapovijedi jer nisam bio na toj razini zapovijedanja, ni kao pilot iako me terete po zapovjednoj dužnosti. Nakon mog preleta 1992. ja bosanskohercegovačku granicu nisam prelazio ni autom ni zrakom. To su činjenice", rekao je.

"Čak su rekli da sam srušio helikopter europskog promatrača"

Dodaje kako ga neprestano optužuju.

"Nakon tog preleta me optužuju, čak je bilo u beogradskom dnevniku da sam ja taj ‘spretan momak’ koji je srušio helikopter europskog promatrača, onaj koji je kod Novog Marofa srušen. Tad su me isto lažno optuživali, a već se znalo tko je. Nakon 30 godina ne odustaju od tog", priča.

Rekao je i da je za optužnicu saznao kada mu je poznanik iz Bihaća na mejl poslao link na tekst objavljen na lokalnom portalu.

"Službeno me nitko nije kontaktirao. Ja ne mogu ništa poduzeti, stvar je na hrvatskoj vladi, hrvatskom pravosuđu da se usprotivi tom pokušaju jer je upitno uopće temeljem čega se Srbija može tu pravno postavljati i imaju li ikakvu jurisdikciju uopće.

Jer ako je događaj iz '95. i Hrvatska i BiH su davno prije toga priznate, postavlja se pitanje kako oni to mogu, na osnovu čega. Čak i da imaju dokaze, Oluja je legitimno priznata u Haagu, zna se tko je agresor, a tko je napadnut. Ja nisam kriv."

Pročitajte više

 

Pročitajte više