Pilote je tražilo 28 pripadnika HGSS-a

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

NA MJESTO gdje se nešto prije 14 sati srušio avion MiG-21 tijekom planske obučne aktivnosti prvi su, uz pripadnike PU virovitičko-podravske, pristigli vatrogasci DVD-a Voćin i ugasili požar na zrakoplovu, a u potrazi za pilotima sudjelovalo je i 28 pripadnika HGSS-a.

Prema riječima zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus, na teren je izašao 31 vatrogasac s pet vatrogasnih vozila.

"Bili su to članovi K-9 timova i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Voćina, Slatine i Čačinaca te Javne vatrogasne postrojbe iz Slatine. Češljali smo teren na iznimno nepristupačnom terenu do kojeg se isključivo moglo stići kamionom i pješice. Jednog pilota pronašli službenici interventne policije i jedan mještanin, a vatrogasci su ga prevezli i dovezli do posade helikoptera", izjavila je zapovjednica Fras Venus.

Oba pilota su locirana u prvom satu potrage

U potrazi za pilotima sudjelovalo je i 28 pripadnika HGSS-a s bespilotnom letjelicom i devet interventnih vozila, jednim zapovjednim vozilom i jednim potražnim timom sa psom.

"Oba pilota su locirana u prvom satu potrage i samo mjesto pada zrakoplova. Ozlijeđeni pilot je evakuiran helikopterom i medicinski zbrinut. U dolasku je bilo još 95 pripadnika HGSS-a, 11 bespilotnih letjelica koje imaju sposobnost traganja po mraku i četiri potražna psa, a u pripravnosti su bile sve ostale stanice", izjavio je voditelj potrage Zvonimir Miler.

Na terenu su bili članovi HGSS stanica Orahovica, Požega i Bjelovar, a u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek. Potraga je okončana u 16:25, nakon što su oba pilota evakuirana, a postupanje s ostacima zrakoplova preuzeo je MORH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više