Plenković: Čestitao sam Čoviću, pozdravljamo izmjene izbornog zakona

Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic

PREMIJER Andrej Plenković večeras je na Twitteru objavio kako je upravo razgovarao s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ-a BiH te mu čestitao na izbornim rezultatima.

"HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH", objavio je Plenković.

"Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata"

"Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama", naveo je premijer pa dodao: "Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH."

"Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda", objavio je Plenković.

Visoki predstavnik Schmidt večeras je, podsjetimo, nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata.

Željko Komšić vodi u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pred kandidatkinjom HNS-a BiH Borjanom Krišto, pokazatelji su večeras nakon gotovo 60 posto prebrojanih glasova. Ako se potvrdi njegova pobjeda, on će četvrti put postati hrvatski član Predsjedništva BiH izabran većinom glasovima Bošnjaka.

Pročitajte više