Plenković: Cijena struje i plina u Hrvatskoj neće rasti do kraja sezone grijanja

Foto: EPA

"CIJENA električne energije i plina za hrvatske građane i golemi dio gospodarskih subjekata neće rasti do kraja sezone grijanja", izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče naših sugrađana i ogromnog dijela gospodarskih subjekata, cijene plina i električne energije neće rasti i mi smo tu u sigurnoj zoni praktički do kraja sezone grijanja, otprilike do početka travnja iduće godine”, rekao je Plenković po dolasku na summit EU, na kojem je vrtoglavi rast cijena energije u Europi i svijetu jedna od glavnih tema.

"Poskupljenje bi jedino mogli osjetiti gospodarski subjekti bez dugoročnih ugovora o opskrbi plinom"

"Jedini koji bi mogli osjetiti poskupljenje u Hrvatskoj su oni gospodarski subjekti koji nisu imali dugoročne ugovore o opskrbi plinom, nego kratkoročne", dodaje Plenković.

Istaknuo je da hrvatska vlada ima na raspolaganju različite alate koje će koristiti ovisno o tome kako će se situacija s cijenom energije razvijati.

Zasad je ograničila cijene maksimalne cijene benzina i dizela.

“Time smo stabilizirali očekivanja u ovih mjesec dana da vidimo kako će se razvijati stanje s cijenama nafte i tako primirili bilo kakav udar na kućanstva, na standard građana”, rekao je Plenković.

Ponovio je da nakon velike pomoći gospodarstvu tijekom pandemije koronavirusa i sada kada su stvoreni svi preduvjeti za snažan oporavak gospodarstva ne želi da dođe do ugroze životnog standarda.

O stanju u Poljskoj

Druga velika tema koja će dominirati summitom je pitanje vladavine prava nakon odluke poljskog ustavnog suda koji je presudio da je u nekim elementima nacionalno pravo nadređeno europskom, što je izazvalo salve kritike u Europskoj uniji.

Plenković je rekao da treba prvo saslušati poljskog premijera Mateusza Morawieckog, koji je svim čelnicima država članica uputio opsežan dopis u kojem objašnjava što je zapravo odlučio poljski ustavni sud.

“Važno je da se EU ne dijeli jer je u vrijeme krize dobro da bude što homogenija. Ali, s druge strane, mi smo isto kada smo ulazili u EU morali poprilično izmijeniti naš Ustav kako bismo se prilagodili europskom pravnom poretku. Prema tome, naš je stav da treba poštovati sve ono na što smo pristali kada smo ulazili u EU”, rekao je Plenković.

O čemu će se još raspravljati na summitu?

Na summitu će se također razgovarati o epidemiološkoj situaciji, vanjskim odnosima, migracijama, trgovini, digitalnom društvu.

Plenković je najavio da će u četvrtak navečer biti riječi o stanju u hrvatskom susjedstvu, kao nastavak rasprave nakon summita EU-zapadni Balkan početkom listopada u Sloveniji.

Pročitajte više