Plenković: Dobro je da Zagrepčani znaju da zbog ove vlade plaćaju jeftiniju struju

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas da Hrvatska ima vrlo dobre ekonomske pokazatelje, među kojima je i pad stope inflacije šesti mjesec zaredom. Na sjednici šireg predsjedništva vladajuće stranke razgovaralo se među ostalim o ekonomskim temama te o štrajku pravosudnih djelatnika, rekao je Plenković.

"Izdvojio bih jako dobre pokazatelje o rastu za prvo tromjesečje od 2.8 posto i snižavanje inflacije šesti mjesec zaredom. Izvijestili smo o svim aktivnostima glede uključivanje u javno savjetovanje zakona kojima se mijenjaju porezni zakoni'', izjavio je nakon sjednice. Govorio je i o novim cijenama gorive, te cijenama struje i plina. 

"Struja u Zagrebu jeftinija zbog nas, ne zbog lokalne vlasti"

"Zahvaljujući odlukama vlade, stanovnici glavnog grada plaćaju struju i plin po mnogo nižim cijenama u odnosu na one tržišne", naglasio je premijer Plenković.

"To je jako dobro da oni znaju. Da znaju da im je u Zagrebu jeftinija struja, da je jeftiniji plin zahvaljujući odlukama vlade. To su odluke koje smo donosili, koje su bitne za naše građane, a nisu odluke recimo lokalnih vlasti. To je dosta važno", rekao je Plenković.

O promjenama granica izbornih jedinica Plenković kaže da je vlada predložila minimalne intervencije kako bi zadovoljila uvjet Ustavnog suda, a to je da glas svakog birača ima jednaku "težinu".

Obuhvatna promjena izbornog sustava nije bila u programu s kojim je HDZ izašao pred birače na izbore 2020. godine, naglasio je, a na pitanje hoće li biti u programu stranke uoči izbora 2024. poručio je: ''Vidjet ćemo, to ćete prepustiti nama."

"Sindikatima smo dali itekako dobar prijedlog"

Što se tiče štrajka zaposlenika u pravosudnom sustavu, predsjednik vlade ističe da će odlukom o dodatku na plaću i regresu biti obuhvaćeno 219 tisuća ljudi, što je značajno povećanje koje pokriva sve pregovore kada je riječ o granskim ugovorima.

''Ponovili smo prijedlog koji je usuglašen s partnerima iz sindikata državnih i javnih službi, dakle povećanje plaće od 60 do 100 eura, ovisno u koeficijentu, i regres od 300 eura. Ovaj prijedlog je itekako dobar, pokrit će najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu, a ministar Malenica će i dalje voditi razgovore'', rekao je premijer.

Među ostalim ekonomskim temama bilo je riječi o vladinoj odluci da se podigne margina marže za trgovce naftnim derivatima. Plenković napominje da će Hrvati i dalje biti među onima koji imaju najniže cijene naftnih derivata u odnosu na većinu članica Europske unije.

>> Plenković dobio poruku s krivom cijenom benzina u Austriji, čitao ju i hvalio se

Pročitajte više