Plenković: Uvodimo poseban porez na dobit. To je solidarnost prema najranjivijima

Foto: Robert Anic/PIXSELL

JUTROS se u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava sjednica vlade. 

Na dnevnom su redu izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti (EU) i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (EU), prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit (EU).

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska je dobila još jednu potporu EU da ćemo od 1. siječnja 2023. postati članica šengenskog područja. To znači da smo mi unutar 420 milijuna ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja”, rekao je Plenković.

Zahvalio je svima koji su podržali Hrvatsku na tom putu.

Ovo je veliki uspjeh, realizacija strateških ciljeva, vladinog programa, višegodišnjih napora Hrvatske da ostvari ciljeve dublje integracije, rekao je Plenković.

 

“Pelješki most, povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom, proces koji je trajao pet i pol godina i sada Schengen”, rekao je Plenković, spomenuvši i hrvatske branitelje rekavši da “ništa što se događalo proteklih 30 godina ne bi bilo moguće bez njih”.

Podsjetio je da Hrvatska ima 80 posto robne razmjene s članicama šengenskog prostora, a da u Hrvatsku kao autodestinaciju 75 posto turista dolazi iz članica šengenskog prostora, što za njih znači jednostavniji i brži dolazak.

“Mislim da možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički u ovom pogledu učinili”, rekao je Plenković.

Spomenuo je i boravak ministra financija Marka Primorca u SAD-u, kazavši da je ukidanje dvostrukog oporezivanja s Amerikom “ogroman iskorak”. Premijer je podsjetio i na ukidanje viza te ulazak Hrvatske u global entry program.

“To je pokazatelj da idemo u daljnje produbljenje odnosa s Washingtonom, što je itekako važno i u globalnim razmjerima i u kontekstu bilateralnih odnosa”, rekao je Plenković.

Rekao je da je s ministrima bio na utakmici Hrvatske i Japana i da su se sastali s premijerom i emirom Katara. "Uspostavili smo jako dobre kontakte i nastavit ćemo suradnju", rekao je. 

"Mislim da je veliko očekivanje od današnje utakmice, prema tome želimo svi sreću hrvatskoj reprezentaciji", rekao je. 

Novi zakoni

Osvrnuo se na neke točke dnevnog reda.

"Zakom o rodiljnim i roditeljskim potporama povećavamo materijalna prava pojedinih skupina roditelja sa 70 posto proračunske osnovice na 125, a to znači s 2328 kn na 4158 kn", rekao je.

"Idemo i sa zdravstvenom reformom, uspostavili smo paket od dva zakona. Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Idemo u sabor u prvo čitanje već idućeg tjedna", kaže.

"Idemo i sa zakonom o dodatnom porezu na dobit, to je doprinos solidarnosti onih koji imaju najviše u ovoj krizi prema onima koji imaju najmanje. Još jednom podsjećam, sva sredstva koja se prikupe kroz ovaj porez, bit će redistribuirana onima koji su najranjiviji u hrvatskom društvu", kazao je. "To nije nikakva kazna, to je solidarni doprinos i vjerujem da smo nakon konzultacija našli sasvim primjeren način. Ponavljam, on je jednokratan. Mi smo vlada usmjerena na porezno rasterećenje", kaže. 

"1. siječnja je trenutak značajne promjene međunarodnog položaja Hrvatske", kazao je Plenković i zahvalio "svima koji su u tom procesu dali svoj doprinos".

Pročitajte više