Plenković: Najava Moody'sa potvrđuje važnost ulaska u eurozonu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

NAJAVA agencije Moody's o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je premijer Andrej Plenković.

"Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!" napisao je Plenković na Twitteru.

Agencija Moody's objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU o ulasku u eurozonu.

Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem.

Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju.  

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU usvojili preporuku na summitu održanom 23. i 24. lipnja.

Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Pročitajte više