Plenković: NATO nas zbog Milanovića gleda čudno i traži da nešto učinimo

PREMIJER Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice vlade koja je održana u NSK. Plenković je na sjednici vlade izrazio sućut obitelji Periš nakon što je iz Beograda stigla potvrda da tijelo pronađeno u Dunavu pripada nestalom Mateju Perišu.

"Razgovarao sam jučer s njegovim ocem, žao nam je da se to dogodilo i zahvaljujem policiji Srbije na suradnji proteklih mjeseci. Još jednom u ime cijele vlade izražavamo našu sućut u ovom tragičnom događaju", rekao je premijer.

Plenkovićevu izjavu mogli ste pratiti uživo na Indexu.

"Hrvatska postaje strateška zemlja kada je riječ o diverzifikaciji opskrbnih pravaca"

Premijer je prvo govorio o energentima, odnosno o europskom planu RePower.

 

"Ovaj plan kojeg je jučer iznijela predsjednika EK, a koji se pripremio u konzultacijama s članicama ima tri elementa. Prvo su mjere uštede energije, drugo je diverzifikacija opskrbnih pravaca te u konačnici prelazak na obnovljive izvore energije. Ovaj plan je vrijedan 300 milijardi eura, 225 mlrd. u zajmovima, 75 mlrd. u bespovratnim sredstvima.

Za nas je posebno važno kad je riječ o investicijama koje se odnose na plinsku i naftnu infrastrukturu, otvaraju se mogućnosti za dodatna ulaganja, proširenje kapaciteta i tako Hrvatska postaje strateška zemlja kada je riječ o diverzifikaciji opskrbnih pravaca", rekao je.

"Vlada poduzima sve nužne aktivnosti, imamo kriznu skupinu koja vodi računa o tome da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina. Hrvatska vlada, u ovim okolnostima, koje su sve samo ne uobičajene, vodi računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki", kaže. Nabrojao je i dosadašnje donijete mjere za ublažavanje udara cijene rasta energenata.

"Ima li Milanović neki radni nalog ili je samo korisna budala koja radi u interesu Moskve?"

Plenković komentira Milanovićeve izjave.

"Nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori. Nažalost, ipak je izabrani predsjednik pa ga mediji prenose. Da je to rekao netko bez naslova, ne bi ga prenosili. Dobio sam signal od kolega da nas je nazvao izdajicama. Indikativno je da to po njegovim kriterijima govori čovjek koji je aktivno išao u kampanju u Sarajevo agitirati za izbor Željka Komšića protiv interesa BiH.

Ni trunke, ni zanoktice vjerodostojnosti onoga koji u crvenom šuškavcu odlazi u Sarajevo agitirati protiv HDZ-a BiH, za Željka Komšića. Kredibilitet mu je nula."

"Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nije poznato.

 

Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluke da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5."

"Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Izbornog zakona i prava Hrvata u BiH. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika vlade.

"Ne vidim da je kao premijer dizao temu Hrvata u BiH"

Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Agenda mu je ne pomoći, ali iskoristiti i izrabiti loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar sabora, oslabila politička baza u BiH. Iz pakosti želi naštetiti meni i HDZ-u.

Ako je postojala želja da se pomogne, onda se to ne radi vrijeđanjem, vrijeđanjem mene. Govori da smo mi servilni. Blokirao je Švedsku i Finsku i poslao prorusku poruku, protiv cijelog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interesu neširenja NATO-a i na stranu Rusije. Ovo su ozbiljne, vrlo duboke, jako nesmotrene akcije koje radi bez da se dogovarao s nama."

Plenković je rekao da je Milanoviću u veljači pisao da se nađu i rasprave o invaziji na Ukrajinu. 

"Zbog Milanovićevih izjava NATO nas gleda čudno, traži od nas da to riješimo"

"Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajnička politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komšića? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan", rekao je.

"Doveli smo se u poziciju da naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na vladu? 'Možete li vi ovo nekako riješiti da to više ne čujemo', tako oni misle o nama sada", rekao je Plenković.

O šefici DORH-a i Plenkovićevu pozivu njoj

Plenković je potom upitan o pozivu šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek.

"Je li normalno da Milanović huška državnu odvjetnicu i policiju na saborskog zastupnika? Ja mislim da nije. Je li normalno da huška na zatvaranje, utamničenje ministra u vladi? Ja mislim da nije. Ako je taj isti DORH za puno blažu formulaciju prije dvije godine u manje od 24 sata reagirao na jednu moju izjavu, koja nije imenovala nikoga, onda mene kao predsjednika vlade, na čiju izjavu je taj isti DORH reagirao, zanima zašto sada ne reagira.

Nisam zvao i odšutio, nego sam zvao i rekao da ću to javno reći radi kredibiliteta svih institucija. Vrlo je bitno da nema dvostrukih aršina. To što on to sad hoće malo koristiti da može reći da je to za opoziv, to može okačiti mačku za rep."

Ponovno je govorio o planu RePower.

"Razgovarali smo s ključnim kompanijama da vidimo kakvi su kapaciteti trenutno, što se može povećati i što je dobro za Hrvatsku na novoj energetskoj karti Europe. Hrvatska u ovim promijenjenim okolnostima i s obzirom na to da su mnoge nama susjedne zemlje bile u potpunosti ovisne o energentima iz Rusije, sada može biti ključna zemlja za opskrbu."

O optužnici protiv hrvatskih pilota u Srbiji za akciju Oluja

Plenkovića su pitali o optužnicu koja je danas u Srbiji podignuta protiv četvorice hrvatskih pilota o akciji Oluja.

"Ministar Malenica nije dobio nikakve informacije o tome. Ne mogu ništa komentirati osim onoga što sam pročitao u medijima. Koliko shvaćam, riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan za teritorij BiH. Tu je već problem tog pitanja nadležnosti tijela Srbije za bilo što što je vezano van njihova teritorija.

Taj njihov zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovim temama je neprihvatljiv. Prema tome, imamo načine kako da na to odgovorimo. Odgovorit ćemo hrabro, odlučno štiteći hrvatske interese, vojnike..."

O misterioznom tankeru nafte pred Rijekom

Premijer je potom upitan o misterioznom tankeru nafte koji danima pluta pred Rijekom.

"Oni koji su nadležni trebaju provjeriti o čemu se radi. Puno je toga u medijima, ne zna se je li nafta iranska, gdje je ta nafta utovarena, čija je... Pričekajmo neka stručnjaci nešto kažu o ovome, pa ćemo vidjeti."

Komentirao je i Tomislava Karamarka.

"Što se tiče Karamarka, on je i dan danas član HDZ-a. Ja sam ga osobno pozvao da dođe na obljetnicu 100. godine rođenja dr. Franje Tuđmana. Što se tiče presude, meni je drago zbog njega. Što se tiče ostavke, ne bih rekao da je vezana samo za presudu", rekao je

"Milanović sve što radi, radi iz pakosti i jala"

Ponovno je govorio o Milanoviću.

"Ne razmišljam o Milanovićevoj političkoj perspektivi. To je čista pakost. Nakon što je on ovo počeo raditi, Hrvati su u sve lošijem položaju u BiH. Što je njegova vlada učinila za potporu BiH da podnese zahtjev za članstvo?"

Pročitajte više