Plenković: Neću se uopće miješati u sukob Banožića i Milanovića

Foto: Karlo Klasić/Index

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je da se uopće neće miješati u sukob na relaciji Ministarstvo obrane i Ured predsjednika Republike, dodavši da su mu pisma predsjednika irelevantna, ali da Ministarstvo i Ured moraju komunicirati.

"Sva ta pisma su mi totalno irelevantna"

"Metodološki je apsolutno neprihvatljivo slanje pisama pa onda objavljivanje putem medija tako da su mi sva ta pisma, koliko god ih ima, totalno irelevantna", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice vlade. Dodao je da ta pisma i njihov sadržaj nije ni vidio dok nisu objavljena na webu.

Ministar obrane Mario Banožić poručio je danas predsjedniku Zoranu Milanoviću da skine oznaku tajnosti sa svojih putovanja, nakon čega će on to isto učiniti za nalaz inspekcije u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja.

"Mislim da predsjednik strateški zlostavlja ogroman dio institucija, građana, medija..."

Premijer je dodatno kazao da nije pročitao sadržaj izvješća inspekcije u Kabinetu admirala Hranja te da će ga pogledati kada bude imao vremena.

"Ne vidim da je to nešto bitno, ministar se na to očitovao", rekao je Plenković. Glede koncepta i teze "ne vidim mogućnosti za daljnju suradnju", i to zbog strateškog zlostavljanja, Plenković je kazao da i on može tako reći.

"Mislim da predsjednik Republike strateški zlostavlja ogroman dio institucija, građana, komentatora, medija, političkih aktera i ne vidimo nikakve mogućnosti za daljnju suradnju, ali smo spremni za dijalog, znači to je otprilike ta varijanta", kazao je premijer.

"Ako je Banožić zadovoljan izvješćem, meni je okej"

Na pitanje hoće li od Banožića tražiti da javno objavi to izvješće, Plenković je kazao da neće jer nije Banožić taj koji stavlja klasifikaciju na te dokumente. Na protupitanje zašto, jer je upravo Banožić tražio tu inspekciju, premijer je rekao da je nije tražio za javnost, nego za sebe.

"Banožić je rekao da je zadovoljan izvješćem, ako je on zadovoljan, meni je okej", dodao je premijer. Na pitanje mogu li funkcionirati Oružane snage ako nema komunikacije između MORH-a i Pantovčaka, Plenković je kazao da moraju komunicirati te da im on to preporučuje. Potvrdio je da će uskoro dostaviti ugovore o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea Uredu predsjednika.

"Ima svo pravo na to, on je predsjednik države, imamo li mi prostora za suradnju, nebitno, ali ima pravo na ugovore i dobit će ih, koji su naravno isto tajni", zaključio je Plenković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više