Plenković: Ni hrvatski ni slovenski ribari ne plaćaju kazne. Korist imaju odvjetnici

Foto: Hina

HRVATSKI premijer Andrej Plenković kazao je da je odmah "spreman prekinuti s glupom praksom" kažnjavanja slovenskih i hrvatskih ribara u Savudrijskoj vali ako se sa slovenskom stranom o tome postigne dogovor.  

Hrvatski je premijer danas razgovarao s potpredsjednicom slovenske vlade i šeficom njezine diplomacije Tanjom Fajon koja je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj. Plenković je kazao da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje i da je "unapređenje tih odnosa posebno konzistentna politika njegove vlade".

 

Naglasio je da je u tome zadnjih godina napravljen velik iskorak. "Da, imamo to pitanje neriješene granice, Slovenija ima sidro koje zove arbitraža, a Hrvatska ima sidro odluke Hrvatskog sabora da je ta arbitraža ništavna", kazao je. 

Ali to ne znači, naglasio je, da "ne možemo raditi na pragmatičnim pitanjima" i kao primjer naveo rješenja koja će omogućiti da prestane međusobno kažnjavanje ribara koji prijeđu morsku granicu na koju svaka zemlja gleda drugačije. 

"To je nepotreban, bezvezan i glup sustav", rekao je Plenković. "Jer niti naši ribari plaćaju slovenske kazne niti slovenski plaćaju hrvatske", objasnio je i dodao da od toga jedinu korist imaju odvjetnici koji ribare zastupaju u prekršajnim postupcima. "I na kraju mi platimo našima, a oni svojima." 

"To je situacija koju sam spreman prekinuti sutra ako se dogovorimo da to prestane", zaključio je. 

Tanja Fajon ranije se u srijedu sastala sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i podržala hrvatski ulazak u eurozonu, Schengen i OECD. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više