Plenković o Hrvatima u Zambiji: U fazi su tehničkih priprema za put u Hrvatsku

Screenshot: N1

PREMIJER Plenković dao je izjavu povodom Dana Osječko-baranjske županije. Potvrdio je da se vojarna vraća u Beli Manastir.

Plenković je sudjelovao na svečanoj sjednici Skupštine te županije. Uz njega su bili potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

Župan Ivan Anušić govorio je o investitoru Jabilu, koji u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

"Izašao je iz HDZ-a ne želeći biti teret", rekao je Anušić kratko komentirajući slučaj Zorana Kontaka, koji je osumnjičen za seksualno uznemiravanje.

"Gradovima smo dali divan alat"

Plenković je govorio o demografskoj revitalizaciji Slavonije i poreznoj reformi.

"Nastojimo smanjiti negativne trendove, no oni nisu svojstveni samo Hrvatskoj, s tim se suočava pola zemalja EU. Imaju trendove odlaska", rekao je Plenković, prenosi N1.

Govorio je i o poreznoj reformi te naveo da je ova županija kroz pet do šest godina povećala prihode na 22 milijuna kuna, dakle za 100 posto. Rekao je da će četiri velika grada imati veće prihode. "Ako su već imali povećanje prihoda, a imat će ih još i više… To znači da će imati veće prihode, veće plaće."

"Gradovima smo dali divan alat, ljudima smo povećali neto primanja. Sve mjere su ciljane da se ljudima poveća plaća", rekao je premijer i dodao da će paket zakona stupiti na snagu 1. siječnja.

Komentirao je slučaj oslobođenih Hrvata u Zambiji.

"I prije i poslije vlade sam bio u kontaktu s veleposlanikom Bošnjakom. Hrvatska vlada i diplomacija pružili su svu konzularnu pomoć i zaštitu u ovoj situaciji koja traje šest mjeseci. Tijekom jutra obavljena je administrativna procedura. Oni su sad u fazi tehničkih priprema za put prema Hrvatskoj. Zadovoljni smo da je situacija ovako završena."

Pročitajte više

 

Pročitajte više