Plenković odgovorio Milanoviću: Kad je jugo, nije dobro donositi velike odluke

Screenshot: N1

ANDREJ PLENKOVIĆ trenutno je u Brusselsu gdje sudjeluje na sastanku Europskoga vijeća, a prije toga dao je kratku izjavu za javnost.

Otkrio je da će se na sastanku razgovarati o migracijama, suradnji u području trgovine, digitalnog društva.

"Razgovarat ćemo večeras i o situaciji u našem susjedstvu, BiH, stabilnosti, a očekuje se otvaranje pitanja vladavine prava, tj. rasprave koja se odnosi na Poljsku", rekao je Andrej Plenković.

O poskupljenju energenata

Na pitanje kakvo će biti stajalište Hrvatske o temi poskupljenja energenata, kazao je:

“Što se tiče kućanstava, ni cijene plina ni struje neće rasti. Ograničili smo maksimalnu cijenu benzina i dizela te primirili udar na standard građana. Ne želimo da dođe do ugroze životnog standarda kad smo osigurali preduvjete za gospodarski oporavak.”

O situaciji u Poljskoj

O stavu Hrvatske prema situaciji u Poljskoj i potencijalnoj uskrati europskih financijskih sredstava, Plenković je rekao:

“Mislim da moramo saslušati kolegu Morawieckog, uputio nam je svim dopis i elaborirao što je odlučio Ustavni sud u Poljskoj. Važno je da pokušamo ne dijeliti stavove država članica, da EU funkcionira što homogenije. I mi smo morali izmijeniti Ustav da bismo se prilagodili europskom pravnom poretku. Treba poštovati ono na što smo svi pristali ulaskom u EU.”

O Milanovićevoj prijetnji i sukobu s Banožićem

Prokomentirao je i današnje izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je poručio Plenkoviću da će početi sve blokirati ako ministar Banožić ne povuče odluku o umirovljenju.

 

>> Milanović zaprijetio Plenkoviću: Obuzdaj jarane, brigadir će biti vraćen u vojsku

"Rekao sam dečkima ujutro kada sam vodio sina u školu i kćer u vrtić da mi se čini da je jugo u Zagrebu. Kažu stari Dubrovčani da tada nije dobro donositi odluke i vijećati. U zadnjih godinu i pol dana ja osobno niti jedan jedini put nisam sudjelovao niti sugerirao časnika ili zapovjednika Hrvatske vojske na bilo kojoj razini.

Ova tirada koju smo valjda čuli zbog juga, ta nakupina teških optužbi i insinuacija je besprizorna, neprimjerena, bezobrazna...

Ako kani ići u velike sukobe i prijetnje, to ćemo otresti kao ono i neki dan s revera. Da je imao pitanje koje mu je bitno, postoji telefon, nazove se i kaže - dobro jutro, dobra večer i pita. Takvog kontakta nije bilo. Sve drugo neka razgovara s ministrom", rekao je Plenković.

Pročitajte više