Plenković o Milanoviću: Je l' on neki alkoholičar bio ako je pio pivo i viski?

ANDREJ PLENKOVIĆ na press-konferenciji opet se samo hvalio, a onda je odgovarao na pitanja novinara.

"Ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je bio jer smo imali puno posla. No, znam da je vlada ključno tijelo vlasti, tijelo koje se brine o sustavu, koje može reći svoj stav. Budući da je očito da je on sam poticao ljude da ne čitaju programe, indikativno je da on nema odgovora na to što je vlada priopćila u sadržajnom pogledu. Riječ je o smiješnoj tezi. Vlada ima puno pravo komentirati sve, a osobito kad to radi precizno."

Koji zakon je Đurđević prekršila?

"Ja nisam gledao njen nastup. Ona često daje intervjue baš određenim medijima. Indikativno je da se baš njoj daje prostor. Ona je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri."

Je li rasprava završena kad ste Vi i ministar rekli da Đurđević neće biti potvrđena u saboru?

To sam ja rekao davno prije.

Zbog čega uopće govorimo o programu?

Zašto ne bismo? To je naša pozicija, ali tema je u javnom prostoru, pa o njoj govorimo.

Ribu ćemo čistiti od glave, a riba koja smrdi je pravosuđe. Grbin je rekao, kao odvjetnik, da ga baš briga za zakon. Imate predsjednika stranke koji kaže da ga baš briga za zakon. Imate predsjednika republike koji krši zakon i profesoricu prava koja to isto radi. Meni je kao predsjedniku vlade stalo do toga da sve institucije u RH funkcioniraju, da se njihovi čelnici biraju na vrijeme. Nije do nas zašto to nije tako.

O fotografiji Jandrokovića i mišićima, je li to u redu? Primjereno?

"Bilo bi blagotvornije za hrvatski medijski prostor da ne šute licemjeri i kukavice o Milanoviću, kao što to rade. Ili da mediji reagiraju na njega onako kako biste skakali da to radi netko iz HDZ-a. Zamislite da sve one salve uvreda medijima, ljudima, medijskim kućama... bilo je kuća koje su proglašavane Yutelom, kolega koji su bili diskvalificirani, imenovani uzurpatorima, dnevnih listova koji su proglašavani ovršno-lihvarskom mafijom. Ti su citati partijca s Dedinja, ne HDZ-ovca. Malo mi smiješno djeluje demokracija. Napadi na medije, napadi na druge aktere, političare srozavaju razinu političke kulture u Hrvatskoj.

Niste odgovorili. Je li primjereno?

Mislim da Gordan jednostavno odgovara na provokacije u svom stilu.

Što da je neka žena u pitanju?

"Budući da je on tako doživio napade, odgovorio je na način na koji je mislio da treba odgovoriti."

Milanović je rekao: "Otelite se više", komentirajući odluku o avionima. Komentar na to?

"Što to znači? Neka javnost shvati o čemu se radi. Hoće reći da je vlada krava? On koji glumi tu nekakvog zapovjednika u miru nije htio dati svog predstavnika u povjerenstvo. Onda što te briga? Odlučit ćemo kad hoćemo."

Hrvatska je imala vrlo kvalitetno povjerenstvo i kvalitetnu analizu. Nije to teljenje, nije vlada krava, nije eunuh, nije premijer netko tko nije dvaput pobijedio na izborima u proteklim godinama. Vrlo važno, vodite računa, mi ćemo vrlo čvrsto odgovarati. Vrlo je bitno da javnost shvati da ovo što ja radim, radim u fušu. Ja odgovaram na verbalno nasilje u fušu. Moj posao je voditi računa o zdravstvu, Schengenu, nastavku stranih ulaganja, to je moj posao. Ovo što radim, radim radi zaštite digniteta hrvatske političke scene. A u nekim prilozima ispadam isti kao Milanović. Naš politički stav o predsjedniku je poštovanje prema instituciji, a sve što dolazi, dolazi od njega.

Je l' on neki alkoholičar bio? Navodno je pio pivo i viski, a neki drugi su, govori, a nema pojma, pili sok."

O Vrhovnom sudu

"Milanović radi pritisak na Vrhovni sud u jednom konkretnom predmetu vezanom za HDZ, ide s tezom da je HDZ uništio pravosuđe. Želi staviti pritisak u ovom predmetu na suce u Vrhovnom sudu. Radi pritisak, optužuje Tuđmanov HDZ iz devedesetih, on bi trebao biti iznad, a pristran je..."

Uskoro opširnije

Pročitajte više