Plenković o sastanku sa sindikatima: Ono što je na stolu je itekako dobro

Screenshot: N1

PREMIJER Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Na početku je nabrojao teme o kojima su razgovarali.

Govorili su o brojnim ekonomskim temama, poput rasta BDP-a za prvo tromjesečje od 2.6% i snižavanja inflacije šesti mjesec zaredom, te izvijestili o aktivnostima na terenu i onima vezanima za promjene pojedinih poreznih zakona.

Razgovarali su i o sastanku s predstavnicima sindikata, kojima su ponovili prijedlog povećanja plaća kojim bi bilo obuhvaćeno preko 219.000 ljudi.

Kad je riječ o cijenama goriva, kaže da su cijene itekako povoljnije u Hrvatskoj nego u ostatku EU.

Plenković ističe i da HDZ u sedmoj godini mandata ima veliku podršku i da je njegova stranka i dalje predvodnik reformskih procesa u krizama.

O štrajku pravosudnih djelatnika

Komentirao je štrajk pravosudnih djelatnika: "Ovaj prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima javnih i državnih službi je itekako dobar. Pokrit će najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu. Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro. Smatram da je ovo što smo danas dogovorili itekako dobro i pozitivno", rekao je, prenosi N1.

Na pitanje o promjeni izbornih jedinica i kritikama stručnjaka prema istima, odgovara: "Što se tiče današnjeg sastanka, htjeli smo saslušati čelnike katedri iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas.

Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnoga suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicama – dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Profesorica Barić je dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temelju stvar o kojoj danas razgovaramo – a to je da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica po njih 14.

O izbornim jedinicama

Taj dio je tu. Naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž ove teme, onda smo vidjeli – želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika. Prema Popisu stanovništva iz 2021. – u 9 od 10 izbornih jedinica smo ispod 5% razlike".

"Ovo je jedna odluka Ustavnog suda koju poštujemo i gdje smo predložili da se uđe u okviru onoga što je Ustavni sud rekao. Kada bismo išli u veliku reformu izbornog sustava, onda to podrazumijeva puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije, itd. Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija – to se vidi jer ako vam 75% birača ostaje tamo gdje su bili do sada, ako je isti broj izbornih jedinica, ako ste ispravili anomalije, onda smo ono što je bilo bitno riješili", kaže Plenković.

"Meni je kao predsjedniku Vlade članice EU-a puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike za idući saziv Sabora".

Uskoro opširnije

Pročitajte više

 

Pročitajte više