Ovo su nove cijene goriva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Na početku je komentirao razrješenje šefa VSOA-e Ivice Kindera. Rekao je da će on biti razriješen kada mu se nađe zamjena.

Plenković je rekao da su razmotrili pitanje ravnatelja VSOA-e te da je danas prvi put vidio izvješće, proučio, pročitao ga. "Potom sam zvao na sastanak ravnatelja, gospodina Kindera i usuglasili smo se zbog više nego jasno uočene nezakonitosti niza djelatnika u okviru VSOA-e, da ćemo ga razriješiti dužnosti. Ne vidim tu njegovu korist, izravnu odgovornost."

Govoreći o imenovanju novog kandidata, rekao je da ne vidi problem u tome da ministar Banožić imenuje nekoga i da ga onda potvrde on i ministar Milanović. 

"Mi ćemo pronaći osobu koja ima određene vještine i ne sumnjam da ćemo pronaći takvu osobu u narednih nekoliko dana", rekao je Plenković. "Imamo osobu za tu poziciju. Djelatne vojne osobe nisu članovi političkih stranaka", rekao je na pitanje novinarke hoće li ta nova osoba biti član HDZ-a.

"Proteklih nekoliko mjeseci je i ravnatelj poduzimao neke aktivnosti. U proteklih nekoliko tjedana bili smo informirani o prirodi aktivnosti koje su se događale", kazao je odgovarajući na pitanje je li ga izvješće šokiralo.

Navodi da će vlada u utorak predložiti trećeg člana Nadzornog odbora Ine. "I dalje se ostaje pri tome da će u srijedu dosadašnji članovi biti razriješeni bez otpremnina", rekao je.

 

Nove cijene goriva

"Danas je održana telefonska sjednica vlade, ponovo je za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, plavi dizel ostao je zamrznut. Svaki put agilno djelujemo u korist hrvatskih građana i gospodarstvenika", rekao je. 

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8.49 kuna po litri.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan - butan za velike spremnike i za boce) tako da je marža za spremnike ograničena na 2.80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13.94 kuna po kilogramu.

Nove cijene iznosit će 10.49 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje za 0.09 kuna), 12.19 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje za 0.10 kuna), 8.49 kuna po litri za plavi dizel, 9.99 kuna po kilogramu UNP-a za spremnike (porast za 0.30 kuna po kilogramu) i 13.94 kuna po kilogramu UNP-a za boce.

"Da nema mjera vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 12.37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14.23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9.45 kuna po litri za plavi dizel, 11.84 kuna po kilogramu UNP-a za spremnike i 16.58 kuna po kilogramu UNP-a za boce.

 

O nestašicama

"Sutra ćemo vidjeti ima li nekakvih poteškoća. Ne bi ih trebalo biti budući da se radi o 9 artikala. Ja tu ne vidim problem, svi kojih se to tiče, mogu iznijeti taj teret", rekao je Plenković.

O izborima u Italiji

Komentirao je i rezultate izbora u Italiji: "Poštujemo rezultate, sukladno očekivanjima. Imaju više nego uvjerljivu većinu, čestitam pobjednicima. Nakon formiranja vlasti, stupit ćemo u kontakt", rekao je Plenković.

O optužnici protiv pilota

Komentirao je i poziv na suđenje hrvatskim pilotima u Srbiji.

"To je jedna besprizorna politika, 27 godina kasnije ih optuživati za nešto iz 1995. na teritoriju BiH, u današnjoj situaciji… Za nas to uopće nije predmet", kazao je Plenković. 

O SDP-u: Najbolje vam je čitati intervjue ovoga kojeg su izbacili

Upitan je da komentira razgovore SDP-a s drugim strankama uoči parlamentarnih izbora.

"Najbolje vam je čitati intervjue ovoga kojeg su izbacili, gospodina Gotovca, koji drži Tita dok izlazi iz SDP-a jer ga oni tjeraju jer nije slušao odluke mudrog rukovodstva. Samo čitajte te intervjue i sve vam je jasno. Love se za slamke i naslanjaju na neke druge koji su malo popularniji od njih nakon što su se raspolovili pa sad imaju eliminaciju vodstva u Zagrebu. 

U svakom slučaju, da se to zbiva u HDZ-u, ja mislim da bismo mi bili despoti, autokrati, tirani, otprilike kao Putin. A ovi iz Kragujevca izbacuju i nikome ništa. Tako ispada. Eto, to mislim o tome", rekao je Plenković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više