Plenković: Oni koji budu protiv obuke Ukrajinaca, 150 godina će to nositi na leđima

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković danas je izjavio da nije čuo nijedan valjan argument za eventualno nedonošenje odluke o sudjelovanju Hrvatske u misiji vojne pomoći Ukrajini EUMAM i poručio da teret političke odgovornosti nije na onima koji su za, već na onima koji su protiv te odluke.

Na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sastanka parlamentarne većine premijer je naglasio da će ona glasati za te poručio kako ne razumije političku logiku onih koji imaju neku rezervu prema toj odluci i misiji, kao i da za to nije čuo "nijedan valjan, logičan i razuman argument".

"Oni moraju sebe zapitati kako će hodati po cesti i ići na izbore ako budu protiv. To je pravo pitanje", rekao je Plenković komentirajući situaciju vezanu uz donošenje odluke o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, za koju je potrebna dvotrećinska podrška u saboru, odnosno 101 glas.

"Ne tražimo mi da dođemo do 101 glasa u saboru, nego ćemo gledati tko je taj koji je protiv", dodao je.

"Njega treba pitati. Tamo je teret odgovornosti. Nije teret na nama, mi smo ok, cijela parlamentarna većina je za. Ja garantiram za 77. Ne garantiram za ove druge. Oni moraju sebe zapitati što će odlučiti kao članica EU, NATO-a, Schengena i eura. Imaju slobodan izbor… Hic Rhodus, hic salta!" poručio je premijer.

To kako će saborski zastupnici glasati o sudjelovanju Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini će "biti njihov pečat dugoročno", dodao je.

"Nitko nije radio pritisak na zastupnike"

Plenković je odbacio tvrdnje saborskog zastupnika Darija Zurovca (Fokus) da je zbog tog glasanja, koje bi trebalo biti idući tjedan, bio izložen pritiscima iz HDZ-a.

Naveo je da ga je Zurovec osobno kontaktirao prije nekoliko dana te pročitao poruku u kojoj čelnik Fokusa od premijera traži da ga primi u vladi vezano uz odluku o misiji EUMAM.

"Ovo je malo indiskretno, ali moram to reći da otklonimo te teme jer mi ide jako na živce da se takvo nešto uopće stvara u prostoru, kao da je HDZ nekakav bully (zlostavljač) pa da nekoga gnjavi", objasnio je premijer razloge citiranja osobne komunikacije sa Zurovcem.

Na tu je poruku odgovorio Zurovcu, kako je naveo, da se zbog obveza koje ima mogu naći tek danas te da je zadužio šefa saborskog Kluba HDZ-a Branka Bačića da o toj temi razgovara sa svim saborskim klubovima.

"I to je sve. Dakle, niti je Branko na njega radio pritisak, niti sam ja radio pritisak. Ako ima netko da je radio pritisak, molim Zurovca da me odmah nazove, pošalje poruku tko je to radio pritisak i u vezi čega", poručio je Plenković.

Ponovio je da je procedura za donošenje odluke u skladu s Ustavom, zakonom i ustaljenom praksom svih ovih godina te da je, s obzirom na to da nema pozitivne prethodne suglasnosti predsjednika Republike, potrebna dvotrećinska potpora sabora.

"Ne razumijem političku logiku onih koji su protiv"

"Cijeli Zapad solidarizirao se s Ukrajinom bez presedana", rekao je premijer i istaknuo hrvatsko iskustvo u Domovinskom ratu te dodao da ne razumije zašto netko ima problem "s dva časnika u zapovjednoj strukturi, s 80-ak instruktora u rotacijama u Poljskoj i Njemačkoj ili do 100-tinjak Ukrajinaca u Hrvatskoj".

 "Uz najbolju volju, ja ne razumijem političku logiku onih koji imaju neku rezervu", rekao je.

"Nisam čuo nijedan valjan, logičan i razuman argument", dodao je. "Osim ako je ono što oni nama demonstriraju (…) kako biti protiv zdravog razuma i logike, ali ipak zadovoljni jer smo protiv prijedloga HDZ-a. Nema drugoga. Je li to demonstracija nekakve strategije za iduće parlamentarne izbore... Reći ćemo da je sada dan, a ne noć... Ok. Ali onda recite da je to. Recite otvoreno o čemu se radi", poručio je.

Ponovio je, naglasivši kako ne radi pritisak, da politička odgovornost za nedonošenje odluke neće biti na onome tko je glasao za, nego na onome tko nije glasao za.

"I to će nositi na plećima 150 godina, ne 15 ili 150 dana, 150 godina će to nositi na leđima. Nek dobro promisle", ustvrdio je premijer.

"Kompliciraju samo oni koji ne bi podržali Ukrajinu", zaključio je te novinarima poručio: "A za koga su oni, ja ne znam, to vi odgonetnite."

Pročitajte više

 

Pročitajte više