Plenković: Premijer, ministar zdravstva i šef Vrhovnog suda s Hvara? Briljantno

PREMIJER Andrej Plenković u Divuljama je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o situaciji na požarištu, ali je komentirao i druge teme, među kojima i izbor predsjednika Vrhovnog suda, javlja N1

Osvrnuo se na Milanovićeve izjave o ustavnosti Zakona o sudovima.

"Kad se mijenjao Zakon o sudovima, ja ne znam koja je to kugla mogla reći tko će biti predsjednik Republike. Nitko nije mijenjao zakon da bi pritiskao aktualnog predsjednika Republike. Ta teza je apsolutno promašena. Treba poštovati proceduru javnog poziva koji je raspisalo Državno sudbeno vijeće", kazao je Plenković.

"HDZ nema ništa a priori protiv Dobronića"

Na pitanje hoće li podržati suca Radovana Dobronića kao eventualnog novog predsjednika Vrhovnog suda odgovara:

"Što se tiče naše pozicije, HDZ i parlamentarna većina nikada nije bila a priori protiv bilo kojeg kandidata. Naša je pozicija bila poštovati proceduru sukladno Ustavu i zakonu. Mi smo poslali poruku, ne može se biti na čelu Vrhovnog suda ako se ne poštuje zakon koji je na snazi. Nije bilo nikakvog difamiranja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Dobronića, mi nemamo unaprijed prema njemu a priori ništa. Mi danas preko televizije, sad smo saznali na nekoj presici usput tko je kandidat dok još javni poziv traje.

Nemam ništa protiv. Ja bih mogao reći da je to briljantno. Predsjednik vlade je porijeklom s Hvara, baš kao i ministar zdravstva. Ako bude i predsjednik Vrhovnog suda s Hvara, s mog zavičajnog kuta, to je pjesma od izbora", rekao je premijer.

Pročitajte više