Plenković: Razgovarao sam s EU političarima o BiH, objasnio sam im trenutno stanje

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković, koji je danas bio na komemoraciji u čast pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju u Strasbourgu, s europskim političarima je razgovarao i o stanju u Bosni i Hercegovini te ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu. 

Plenković je u ponedjeljak doputovao u Strasbourg kako bi odao počast predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju i u toj prigodi ponovno ga je nazvao "prijateljem Hrvatske" i europskim političarom koji je "podržavao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i europodručje". 

"Vjerujem da će Matsol naslijediti Sassolija"

Prije ceremonije u čast Sassoliju, Plenković se susreo s njegovom potencijalnom budućom nasljednicom, vršiteljicom dužnosti predsjednice EP-a, Maltežankom Robertom Matsol iz redova pučana. 

"Vjerujem da će (...) postati nova predsjednica i naslijediti Sassolija u ove predstojeće dvije i pol godine mandata ovog saziva EP-a", rekao je.

"Važno je da se konstitutivni narodi u BiH bolje osjećaju"

Na marginama posjeta Strasbourgu hrvatski premijer razgovarao je s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Plenković mu je rekao da bi bilo "jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini".

"Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njeno funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sustav", dodao je Plenković.

"Objasnio sam kolegama situaciju u BiH"

Plenković i njegov grčki kolega Kiriakos Micotakis održali su dijalog s Klubom zastupnika EPP-a, a dominantne teme bile su Schengen, eurozona te BiH. 

"U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Schengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Europe - posebno Bosne i Hercegovine", rekao je premijer novinarima. 

"Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH", dodao je Plenković.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više