Plenković: Vlada zbog Ine trpi štetu, rekao sam Orbanu da ovako dalje ne može

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je kako je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu objasnio da dosadašnji model upravljanja Inom više ne može ići, a za jučerašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća ponovio je kako je riječ o političkoj zloupotrebi.

Plenković, koji u Pragu sudjeluje na sastanku na vrhu EU, rekao je novinarima da je jučer razgovarao s mađarskim premijerom, a Ina je bila isključiva tema razgovora.

"Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle, on je u potpunosti svjestan", kazao je.

"Štetu trpi vlada, a nije odgovorna"

Premda mađarska država ima sve manje utjecaja, pa i dionica u MOL-u, Orban mu je jedini sugovornik, dodao je Plenković istaknuvši kako mu je rekao da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati.

"Tu je pozicija Hrvatske vrlo jasna, tu zadaću ima ministar gospodarstva, a vrlo jasan signal dobili su i članovi Uprave Ine koje je Hrvatska postavila. Jasna poruka je poslana i novom predsjedniku Uprave Ine Péteru Rataticsu, koji je toga isto svjestan te je rekao da je i on spreman razgovarati o novom modelu upravljanja Inom", dodao je.

"Taj model upravljanja nas je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, reputacijsku štetu trpi vlada, a nije odgovorna", poručio je premijer.

Pročitajte više

 

Pročitajte više