Plenković: Sati nas dijele od odluke o ulasku Hrvatske u Schengen

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DANAS je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, nakon čega je premijer Andrej Plenković dao izjavu. Između ostalog, govorio je o padu MiG-a. "Vidjet ćemo što će pokazati istraga i koji su razlozi da je došlo do pada ovoga zrakoplova. Nemam nikakve dodatne informacije u odnosu na ono što je MORH priopćio", kaže Plenković. 

Govorio je i o Schengenu. "Praktički smo sada 15-16 sati od konačne odluke na Vijeću ministara unutarnjih poslova o članstvu Hrvatske u šengenskom prostoru. Ogromno, veliko političko postignuće, potpuna sloboda kretanja. S 1. siječnja sada je više nego izvjesno da će Hrvatska biti u Schengenu kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama", kaže. 

Obuka vojnika u Ukrajini

Govorio je i o vezi aerodroma i Schengena. "Kada je riječ o zračnom prometu, dakle, zračnim lukama, od 26. ožujka. To je uobičajena dinamika praćenja promjena ljetnog odnosno zimskog reda letenja", kaže. 

O obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj kaže: "Pozicija je jasna. Misija se zove E-misija Europske unije vojne pomoći Ukrajini. Razgovara se, koliko sam razumio, neke su ideje o oblicima angažmana koji bi mogli biti u toj odluci. Podcrtao bih ono što je ključno. Prvo, ustavni temelj, zakonski temelj nesporan, jasan i na tragu višegodišnje prakse različitih vlada i predsjednika."

"Sad se smišljaju nekakve proceduralne smicalice ili se pak vojnu misiju želi pretvoriti u civilnu. To je stvar krupne političke odgovornosti, ja ih pozivam da dobro promisle, imaju čistu situaciju", poručio je Plenković saborskim zastupnicima u izjavi novinarima nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Reagirajući na dio oporbe koji se protivi vladinu prijedlogu da Hrvatska vojska sudjeluje u misiji EU za potporu Ukrajini, Plenković je upitao: "Otkud rezerve, kojom logikom, kojim argumentima, gdje je ta politička odgovornost?"

Glasanje o prijedlogu 

Vladinu prijedlogu protivi se i predsjednik Republike Zoran Milanović. Saborski zastupnici bi trebali o prijedlogu glasati 15. prosinca, a za prihvaćanje je potrebna dvotrećinska većina.  HDZ je ovoga tjedna pokrenuo pregovore s oporbenim klubovima u saboru da bi prikupio potporu misiji, no za sada nema dogovora između vlasti i oporbe.

"Ono o čemu se razgovara neke su ideje o tome koji oblici angažmana bi mogli biti u toj odluci, koje sugeriraju neke druge parlamentarne stranke", rekao je Plenković. Kao ključno istaknuo je da je "ustavni i zakonski temelj nesporan i jasan te u cijelosti na tragu višegodišnje prakse različitih vlada, predsjednika…"

Dodao je kako će se glasanjem u saboru odlučivati o participaciji Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne članice EU u tri oblika - u zapovjednoj strukturi, slanju naših instruktora u Poljsku ili Njemačku te primanju stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku.

Plenković je istaknuo da to nije nikakav katalog djelovanja koji je smislio netko unutar HDZ-a, nego je to prijedlog Glavnog stožera OSRH. S obzirom na to da je Hrvatska prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, Plenković kaže da mu nije jasno kako postoje politički akteri koji imaju toliko rezervi za ovakvu misiju, a to nije odlazak u Ukrajinu.

"Nemamo namjeru ponovno pitati Milanovića za suglasnost"

Prethodno je predsjednik Milanović odbio razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Svoj stav je argumentirao i tvrdnjom da po hrvatskom Ustavu unutar granica Hrvatske mogu djelovati samo pripadnici oružanih snaga država saveznica, što Ukrajina nije.

Plenković je danas rekao da ga nemaju namjeru ponovno pitati za suglasnost. "Mi ne pitamo nikoga ništa dva puta", rekao je Plenković dodavši da je politika HDZ-a jasna i konzistentna i da se neće mijenjati.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više