Plenković se sastao sa slovenskim premijerom: "Hrvatska i Slovenija jačaju suradnju"

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Robert Golob danas su razgovarali o slovenskim ulaganjima u LNG terminal na Krku, širenju regionalne mreže plinovoda i izgradnji drugog bloka zajedničke nuklearne elektrane Krško.

Dvojica premijera pozdravili su odlične odnose dviju zemalja, nakon radnog sastanka koji je naglasak imao na energetskoj i gospodarskoj suradnji i migracijama. Golob, bivši čelnik slovenske energetske tvrtke, rekao je da se najviše govorilo upravo o energetici, a tijekom njegovog posjeta Hrvatskoj u svibnju planira se potpisivanje sporazuma o solidarnosti dviju država na tom području.

Susret je održan u dvorcu kod Kranja

Slovenski čelnik, domaćin susreta u dvorcu Brdo kod Kranja, rekao je kako se razgovaralo o proširenju LNG terminala na Krku i o načinima na koje bi Slovenija mogla u tome sudjelovati.

Naglasio je da postoji veliki zajednički interes da se to proširenje ostvari. Zahvalio je Hrvatskoj što Sloveniji nudi prostor terminala, pa dodao da bi se novac za to mogao osigurati iz europskih sredstava te da bi se ta suradnja trebala ubrzati.

Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna proširiti kapacitete terminala s postojećih 2.9 milijardi na 6.1 milijardu kubika plina, čime bi on dobio regionalni, srednjoeuropski značaj.

Hrvatska dobiva 16 posto struje iz Krškog

Dvojica premijera razgovarala su i o načinima proširenja postojećih sustava plinovoda kako bi se u novoj energetskoj arhitekturi terminal na Krku iskoristio na dobrobit europskih gospodarstava. Najavili su da će stručnjaci u narednim mjesecima raditi na tehničkim koracima nužnima za jačanje energetske suradnje, što će rezultirati konačnim sporazumom.

O nuklearnoj elektrani Krško Golob je rekao da na obje strane postoji zanimanje za realizaciju izgradnje novog bloka te da se čeka odluka Europske unije o svrstavanju nuklearne energije među čiste tehnologije, što bi osiguralo i sredstva za razvoj nuklearne industrije, što dvije strane zagovaraju. 

Plenković je pozdravio odluku slovenskog ministarstva zaštite okoliša da se rad nuklearne elektrane, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije, produlji do 2043. godine. Kazao je kako Hrvatska dobiva 16 posto struje iz Krškog, pa dodao da je Golob hrvatsko izaslanstvo upoznao s činjenicom da u slovenskoj javnosti postoji visok stupanj potpore korištenju nuklearne energije.

Plenković: Hrvatska pozicija je jasna

Plenković je naglasio da je pozicija Hrvatske jasna te da će pratiti Sloveniju u odluci o proširenje nuklearke ako se ona na to odluči. Hrvatski premijer je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo da se odličan dijalog Zagreba i Ljubljane nastavlja i u vrijeme Golobove vlade, u cilju rješavanja otvorenih pitanja, ali i u unaprjeđenju suradnje.

U sedmoj godini Plenkovićevog mandata u Hrvatskoj ni u jednom trenutku odnosi sa Slovenijom nisu bili bilo kakav politički problem, što je veliko postignuće uzevši u obzir ranije odnose, rekao je hrvatski premijer pa zahvalio Sloveniji na podršci hrvatskom članstvu u Schengenu i eurozoni.

Pročitajte više

 

Pročitajte više