Plenković: Tražit ćemo da Hrvatska u EU dobije portfelj s glavnom upravom

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatska će u novom sastavu Europske komisije tražiti mjesto povjerenika koji ima pod sobom neku od glavnih uprava, svojevrsna ministarstva u izvršnom tijelu EU-a, izjavio je danas u Zagrebu premijer Andrej Plenković.

“Tražit ćemo portfelj s glavnom upravom”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu prigodom svečanog obilježavanja 35. obljetnice osnutka HDZ-a.

Komisija je podijeljena u resorne odjele, odnosno glavne uprave (GU), koje su odgovorne za različita područja politike. Glavne uprave su nešto slično u ministarstvima u vladama nacionalnih država, kojima su na čelu glavni direktori, javni službenici EU-a koji izravno odgovaraju povjereniku nadležnom za političko područje koje pokriva njegova glavna uprava. Glavne uprave raspolažu i svojim proračunom.

Komisija ima 27 povjerenika, uključujući predsjednika. U sadašnjoj Komisiji tri su izvršna potpredsjednika koji pod sobom imaju više glavnih uprava i koordiniraju rad više povjerenika, zatim osam potpredsjednika koji pod sobom nemaju glavnu upravu. Primjerice Dubravka Šuica je potpredsjednica za demografiju i demokraciju ali ne postoji takva glavna uprava ili potpredsjednica za transparentnost i vrijednosti Čehinja Vera Jourova.

Raspodjela resora u Europskoj komisiji uslijedit će nakon što novi predsjednik ili predsjednica i službeno bude izabran, najprije u Europskom vijeću  kvalificiranom većinom, a onda i u Europskom parlamentu natpolovičnom većinom.

Najvažniji resori su oni koji raspolažu velikim proračunima poput poljoprivrede, kohezijske politike ili tržišnog natjecanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.