Plenković usred afere s porukama izmislio "važnu objavu" o Ini

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković rekao je danas na konferenciji za medije da "nema ništa" u priči oko poruka koje terete glasnogovornike vlade i HDZ-a da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića te je ustvrdio da je riječ o "ne-temama".

 

Povod konferencije nisu bile poruke, rekao je Plenković, "nego to što je vlada od radne skupine sastavljene od uglednih profesora dobila pravno mišljenje u vezi pitanja koja se odnose na presude oko slučaja Ina-MOL". Najavio je da će vlada objaviti i pravno mišljenje profesora i DORH-a, a sutra će biti Savjet za Inu.

''Vlada je stabilna, koalicija stabilna, ključne aktualne teme su pred nama. Ono što je posebno bitno vezano je za Inu. Izašao sam pred medije zbog objave vezane uz Inu", rekao je Plenković i dodao da će sutra zadužiti ministre da i dalje razgovaraju s MOL-om.

Vlada tražila pravno mišljenje o ništetnosti ugovora s MOL-om

Dokumenti su na stranicama vlade objavljeni nakon završetka Plenkovićevog obraćanja. 

"Vlada je temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj 21. studenog 2022. zatražila izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenje o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a).

Navedeno Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava. Mišljenje je izrađeno 16. siječnja te dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja 2023. godine", piše u dokumentu koji je objavljen nakon konferencije za medije.

Vlada navodi i da pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana za:

  • pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a;
  • stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te
  • mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a. 

"Oportuno je podmiriti naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a"

Iz vlade pišu da, ne ulazeći u tumačenje mišljenja pravnih fakulteta, "skreću pažnju da je u istom izraženo stručno stajalište kako:

  • Presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a
  • pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora. 
  • je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama (točka 51.).

U pogledu izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom ICSID-ovog pravorijeka zatraženo je i očitovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koje je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 27. siječnja 2023. godine."

Dokumente možete preuzeti ovdje.

Također su objavljena i ranije zatražena mišljenja predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2021. godine.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više