Plenković uzvratio Milanoviću: Dvije točke programa Zlate Đurđević su me zapanjile

Foto: Pixsell

NAKON zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik stranke i vlade Andrej Plenković dao je izjavu medijima. 

Rekao je da su na sjednici obavljene završne konzultacije pred izbore u nedjelju kako bi dobili što veću potporu birača te da je bilo riječi i o daljnjim potporama za očuvanje radnih mjesta.

Za neradnu nedjelju kaže kako je obavljeno istraživanje u kojemu su došli do zaključka da je većina građana za radnu nedjelju te su došli do toga da bi 16 radnih nedjelja godišnje bilo dovoljno da radnici budu s obitelji, a da ekonomija ne osjeti.

"Milanović je direktno u kampanji za SDP"

"Što se tiče kampanje, misija Zorana Milanovića su salve uvreda kojih je toliko puno da se više nitko na njih ne osvrće, normalno je brutalno izvrijeđati dopisnika HRT-a u Splitu. Da to napravi netko iz HDZ-a, mi bismo imali revoluciju. Puno je aktera koji šute. Oni koji neće šutjeti su oni koji već duže vremena oponiraju tom divljaštvu u eteru koje ne prestaje. On se trenutno bori za par džepova SDP-a. On je direktno u kampanji", rekao je Plenković.

"Ja se ne sjećam da se predsjednik države ikad ovoliko angažirao u kampanju pred izbore na strani svoje bivše političke stranke. Bio je u Splitu i u Đakovu. HDZ-ovi gradonačelnici ga zovu jer vjerojatno poštuju instituciju. Ja im ne određujem koga da zovu", kazao je Plenković.

O izboru veleposlanika rekao je da nema promjena. “Još nisam čuo neko ime njegovog kandidata da se postigne dogovor. Ne vidim tu neki problem”, rekao je Plenković.

O konzultacijama oko non-papera s Milanovićem rekao je: “Ne znam je li ministar vanjskih poslova s njime razgovarao, za njega je rekao da je bio zadužen za nabavku toalet-papira. Ja se nisam konzultirao, ne znam je li ministar. Ministar zastupa politiku Hrvatske. Kad odgovori na prijedloge veleposlanika, onda ćemo o toj temi.”

"Program Zlate Đurđević ima dvije zapanjujuće točke"

Prokomentirao je i program Zlate Đurđević, kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Hrvatska javnost koja je kritična, u prigodi je pročitati programe kandidatkinja i kandidata. Kad netko posveti pola sata vremena tim programima i uzme program prof. Đurđević, vidjet će dvije zapanjujuće točke. U prvom odlomku kaže da se predsjednik/ica Vrhovnog suda mora pridržavati Ustava i zakona. Ako je to osnovna teza, onda je jasno da predsjednik/ica ne može biti netko tko je u postupku kandidiranja za tu dužnost bila kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri. Onda dolazimo do drugog fenomena. Cijeli program je populističko-politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca u Hrvatskoj u vrijeme kad je politika birala suce. Da smo imali tu politiku kad smo pristupali EU, ušli bismo za 50 godina. Prakse su različite. Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo", kazao je Plenković, prenosi N1

O Dijani Zadravec i situaciji u KBC-u Sestre milosrdnice rekao je: “Nisam čuo da bilo tko uživa moju potporu. Za poslove bolnica nadležni su ravnatelji, a za njih nadležna vijeća, ne ja osobno ili vlada.”

Za otkriće građanske inicijative Psihološko proljeće da je Luka Burilović lažirao vlastitu biografiju te da uopće nema uvjete za funkciju šefa HGK, rekao je da nije čuo tu informaciju. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više