Plenković: Direktnom odlukom vlade povećavamo plaće onima s najnižim primanjima

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je realno da oporba kritizira vladinu poreznu reformu, no da je vlada pronašla način za povećanje plaća građana s nižim primanjima i omogućila zadržavanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, koji su narasli za milijardu eura.

"Brojni sugrađani, osobito oni s nižim plaćama, nisu u okviru zahvata poreza na dohodak. Pronašli smo način kako da direktnom odlukom vlade povećamo plaće i njima, što dosad nije bio slučaj", rekao je Plenković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Država će, kazao je, uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i na taj način omogućiti više novca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak.

"Što se tiče jedinica lokalne samouprave - ako je jedna vlada ikada razumjela koliko je važno partnerstvo između jedinica lokalne samouprave i vlade to je naša Vlada, u pogledu fiskalne i funkcionalne decentralizacije", ustvrdio je.

Ponovio je kako su prihodi lokalne samouprave u mandatu njegove vlade narasli za milijardu eura, a posebno je bio vidljiv rast prihoda s 2021./2022., kada su svi veliki gradovi imali rast prihoda od 30 do skoro 60 posto od poreza na dohodak i prireza.

Od tog prihoda, ističe, nitko im ništa nije uzeo, a suficit države za prošlu godinu od 0.4 posto temeljen je upravo na višku prihoda jedinica lokalne i područne samouprave.

"Opaska o tome da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne ne stoji. Nju se brzo razoruža kad se pogledaju brojevi", ocijenio je predsjednik vlade.

Istaknuo je kako je vlada uložila u politiku regionalnog razvoja toliko da svi krajevi Hrvatske dobiju poticaj središnje države za ulaganja kroz nacionalna sredstva, javna i državna poduzeća ili europskim sredstvima kroz višegodišnje strateške okvire.

Upitan za slučaj uhićenja osoba koje povezuju sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava u Rijeci, Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije dodavši da su prijetnje sigurnosti stalne i ne treba ih podcjenjivati, a na njima rade policija i službe.

"Prijetnje su kontinuirane i ne treba ih podcjenjivati. Imate ljude na političkom prostoru koji podcjenjuju prijetnje", rekao je Plenković podsjetivši na teroristički napad na Banske dvore vatrenim oružjem.

"U takvim okolnostima podcjenjivati prijetnje djeluje neozbiljno i smiješno. Mi ne pretjerujemo u vezi njih, ne smetaju nam u dnevnom radu, ne plaše nas, dapače, radimo posao normalno, ali važno je da osvijestimo da i to postoji", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više