HDZ-ovac kojem je SAD uveo sankcije će imenovati ustavne suce u BiH, nakon 3 godine

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Federacije BiH Marinko Čavara odbacio je danas kritike međunarodnih dužnosnika da je blokirao izbor ustavnih sudaca tog entiteta i nagovijestio da će ih imenovati. SAD je ranije uveo sankcije Čavari, uključujući zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine, zbog odbijanja da imenuje ustavne suce.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt prošloga je tjedna pozvao Čavaru da to učini, a njegov odgovor da postoje i drugi problemi američko veleposlanstvo u BiH je nazvalo "arogantnim". Čavara je danas Radioteleviziji Herceg-Bosne iz Mostara nagovijestio da će imenovati suce.  

>> Amerika: HDZ-ovac na čelu Federacije BiH je arogantan

"Te probleme trebamo rješavati. Ne mislim da ne treba rješavati pitanje imenovanja sudaca Ustavnoga suda, ali to se nije moglo napraviti jer nismo imali političkog dogovora. Pismo gospodina Schmidta sam doživio kao njegovu i potporu međunarodne zajednice da taj problem riješimo", rekao je Čavara.

"Ja i HDZ BiH ne blokiramo rad institucija"

Pozvao je na razgovor 25 kandidata za suce, a troje je poziv odbilo.

Popunjavanje ustavnog suda ključno je da bi on mogao normalno raditi, ali i da bi profunkcioniralo vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pojedinih naroda osporava donošenje zakona u entitetskom parlamentu. 

Čavara, koji je visoki dužnosnik HDZ-a BiH, odbacio je tvrdnje da on i njegova stranka blokiraju rad Federacije BiH i njezinih institucija. Naveo je kako čak šest godina bošnjački političari odbijaju provesti presudu Ustavnoga suda BiH po predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom bošnjačkog preglasavanja Hrvata za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Taj dom ima ključnu ulogu pri izboru izvršne vlasti. 

"FTV 10 godina nema upravni odbor"

Po Čavarinim riječima, neshvatljivo je da međunarodna administracija na to ne reagira, kao ni na to da čak 14 godina Federalna televizija radi bez statuta i izvan zakona.

"Deset godina nema upravnoga odbora, direktor od 2013. radi nezakonito. Punih osam godina nema ravnatelja Federalne uprave policije koji mora biti Hrvat. Namjenska industrija radi bez ikakva utjecaja ikoga drugog osim bošnjačkog naroda", rekao je Čavara. 

Plenković: Čavara je moj prijatelj

Predsjednik vlade Andrej Plenković je u lipnju, nakon što je američko ministarstvo financija Čavaru i ministra zdravstva Republike Srpske Alena Šeranića dodalo na popis sankcioniranih dužnosnika jer su "slijedili etnonacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH" i potkopavali Daytonski sporazum, rekao da se radi o njegovom prijatelju.

"Ja sam osobno razgovarao s Čavarom, on je moj prijatelj, i rekao mu da Hrvatska stoji uz njega i da je odluka neutemeljena. On svu svoju imovinu ima u BiH, sankcije mu neće naštetiti. Ne vidim što se tu htjelo postići, to je neka osobna poruka političkog karaktera koja je po meni promašena", rekao je Plenković.

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više