Plenkoviću u uredu prezentiran preplaćeni softver zbog kojeg je onda uhićena Žalac?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

IZ NEDAVNO podignute optužnice protiv Gabrijele Žalac proizlazi kako je sporni softver, zbog čije će se nabavke sada suditi bivšoj ministrici, još 27. travnja 2017. prezentiran premijeru Andreju Plenkoviću, u njegovom uredu, piše Telegram.

Sredinom srpnja 2019. otkriveno je kako je Žalac, kao tadašnja ministrica EU fondova, dala 12.9 milijuna kuna za softver koji je zapravo koštao manje od tri milijuna. Odnosno, da je na tom poslu zamračeno oko 10 milijuna kuna.

U optužnici Ureda europskog tužitelja je, kako piše Telegram, detaljno opisan susret Gabrijele Žalac, njezinog današnjeg suoptuženika Mladena Šimunca i premijera Plenkovića od prije gotovo šest godina.

Naime, premijer se u svom uredu sastao s Mladenom Šimuncem. Kako je došlo do sastanka s Plenkovićem, opisao je sam Šimunac u svojoj obrani nakon uhićenja. Pred istražiteljima je prvo ustvrdio kako bez političke podrške ne bi ni išao u takav milijunski natječaj.

"U Hrvatskoj se ne događa ništa na razini dva, deset ili sto milijuna kuna, a da ured vlade o tome nije obaviješten. Netko tko upravlja državom mora vidjeti da mu je to dovoljno dobar softver i netko tko upravlja sigurnošću mora zaključiti je li to dovoljno sigurno. Ako je to to, onda ima smisla", izjavio je Šimunac, prenosi Telegram.

Susret s premijerom

Prisjetio se zatim kako je dobio telefonski poziv da dođe u ured premijera. "Dobar dan, dobar dan. Kad možeš biti u predsjednika vlade? Molim? Kad možeš biti u premijera? Šta kad mogu bit, mogu bit kad premijer kaže…", opisivao je kako je dobio poziv. Kada je stigao, rečeno mu je da ima desetak minuta.

Šimunac zato nije gubio vrijeme, već je premijeru iznio sve što softver PLUR, odnosno platforma za strateško planiranje i upravljanje razvojem, nudi. Prisjetio se da je morao dosta detalja pojašnjavati, pa čak i ponavljati. Uvjeravao je premijera da bi neka rješenja ustupio vladi, ali pod uvjetom da vlada nastavi brinuti o sigurnosti jer je taj segment za njega bio preskup.

"Premijer se diže i pruža mi ruku i kaže: Gospodine Šimunac, moram vam nešto reći. Da, recite. Ovo je prvi put, dok sam ja predsjednik Vlade RH, da je u ovu vladu netko nešto donio, a ne da je došao nešto žicati. Vi ste prvi koji je donio vrijednost ovoj vladi. Ja gledam i govorim: Predsjedniče, ne, ne, bit će tu puno posla. Izađemo van. I super, riješen problem", iznio je Šimunac pred istražiteljima, prenosi Telegram.

Nakon toga Gabrijela Žalac je suradnicima rekla da je nabavka ovog softvera strateška odluka vlade iako je, kako su utvrdili istražitelji, od više svojih suradnika dobila upozorenje da PLUR za njih uopće nije dobro rješenje. Osim toga, suradnici su tražili da se ide u otvoreni postupak javne nabave kako bi se mogle javiti i druge tvrtke ne bi li se dobila najbolja cijena. Nije ih poslušala.

Pročitajte više

 

Pročitajte više