Plin iz Sjevernog toka 1 curi u Baltičko more: "Oštećenja bez presedana"

Foto: EPA

Švedske pomorske vlasti izdale su obavijest kojom upozoravaju na curenje ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 u švedskim i danskim teritorijalnim vodama. Upozorenje je objavljeno nedugo nakon što je otkriveno da plin curi iz plinovoda Sjeverni tok 2.

"Plin curi na dva mjesta iz Sjevernog toka 1. Jedno je u švedskom gospodarskom pojasu, a drugi u danskom. Radi se o dvije lokacije koje su vrlo blizu jedna drugoj", rekao je za Reuters glasnogovornik Švedske pomorske administracije (SMA).

Operater: Oštećenje bez presedana

Plin curi sjeveroistočno od danskog otoka Bornholm, rekao je glasnogovornik. Uzrok curenja zasad nije poznat. "Pozorno pazimo kako bismo osigurali da se nijedan brod ne približi previše mjestu curenja plina", rekao je glasnogovornik.

Sinoć su, podsjetimo, danske vlasti pozvale brodove da se drže podalje od lokacije curenja plina jugoistočno od Bornholma nakon što je otkriveno da plin curi iz plinovoda Sjeverni tok 2 u Baltičko more.

Operater plinske mreže Sjeverni tok AG objavio je da su tri plinovoda sustava Sjeverni tok pretrpjela "oštećenja bez presedana" u samo jednom danu.

Operater je također objavio da je "nemoguće procijeniti kad će kapacitet sustava biti vraćen u funkciju".

Gazprom: Pitajte operatora

Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao u noći s nedjelje na ponedjeljak sa 105 na sedam bara, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatora.

Gazprom je poručio da pitanja o incidentu treba proslijediti operatoru.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem prošle godine. SAD mu se protivio, tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je i Ukrajina, žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina, navodi Reuters.

Baltički plinovod, novi podmorski plinovod koji isporučuje norveški plin u Poljsku s godišnjim kapacitetom od 10 milijardi kubičnih metara dnevno, trebao bi biti svečano otvoren u utorak.

Pročitajte više

 

Pročitajte više