Počela obnova Dvorca umjetnika nedaleko od Zagreba, u planu i crowdfunding kampanja

Foto: Dvorac umjetnika Oršić - Jakovlje, Alen Novoselec, HDLU

POČELA je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje, koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine. Omogućena je odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2.6 mil. EUR (19.6 mil. HRK), u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu, kao ni izgradnju požarom srušenog krila, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 mil. EUR. Rukovodeći obnovom, HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni natječajima i predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu.

30-ak kilometara od Zagreba

Tijekom obnove i u svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih, kojom bi se olakšala provedba složene obnove, u planu je organizacija niza aktivnosti za aktivaciju donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i drugih. Njihov je cilj javnost upoznati s vizijom Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje, koji će predstavljati međunarodno prepoznatljivu platformu za rast, razvoj i istraživanje umjetničkog stvaralaštva.

Naime, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje i Park skulptura u mjestu Jakovlje, od Zagreba udaljenom svega 30-ak kilometara, već su pola stoljeća mjesta ushićenog stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje.

Jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture

Boravak i djelovanje umjetnika su od 1972. godine, kada vlasnici Dvorca postaju HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) i ULUPUH (Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske), vidljivi na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca.

U njegov povijesni perivoj uklopljen je jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj, u kojem se nalaze 64 skulpture hrvatskih i međunarodnih suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih. Park skulptura se počeo formirati 1993. na inicijativu Ratka Petrića, a 2022. godine je konačno proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom te mu je i na taj način potvrđen i priznat status od nacionalnog značaja.

Umjetnički ateljei, galerije...

Tijekom proteklih desetak godina Park i Dvorac Jakovlje predmeti su rada mnogih stručnjaka i mjesta različitih umjetničkih događanja (Vrt kao prostor kreativnosti 1, 2 i 3, Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, konzervatorsko-restauratorska i povijesno-umjetnička istraživanja, koncerti, izložbe i projekti, Škola u dvorcu, Povijesna gostiona, Land art Cirkus).

Kako je projektom cjelovite obnove zamišljeno, Dvorac umjetnika sadržavat će umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Planirana crowdfunding kampanja

Da bi se omogućila sredstva za to, planirana je crowdfunding kampanja "ZaJedno za Dvorac umjetnosti!". Prva u nizu aktivnosti bit će donacijska akcija kojom svi zainteresirani mogu postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika. To nisu nužno umjetnine, već širok raspon predmeta - od slika, crteža, grafika, postera, knjiga do onih upotrebnih poput polica, boja i drugog stvaralačkog pribora.

Kampanja počinje u nedjelju, 5. veljače, u Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje, gdje će svi zainteresirani od 10 do 13 sati moći pogledati spomenute predmete te ih u zamjenu za donaciju odnijeti kući, a ostale crowdfunding aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu. Prikupljena sredstva poslužit će za daljnju obnovu Dvorca umjetnika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više