Počeli neizravni nuklearni pregovori između Irana i SAD-a

Foto: EPA

NEIZRAVNI nuklearni pregovori između Teherana i Washingtona započeli su danas u Dohi, izvijestili su iranski državni mediji, a glavni iranski nuklearni pregovarač sastao se s izaslanikom Europske unije Enriqueom Morom, koji će posredovati između američke i iranske strane.

Smješteni u različitim sobama u hotelu u prijestolnici Katara, iranski pregovarač Ali Bagheri Kani i posebni izaslanik SAD-a za Iran Rob Malley žele nakon više mjeseci izaći iz slijepe ulice i nastaviti napore da se obnovi nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama iz 2015. 

Iran odbija održati izravne pregovore sa svojim zakletim neprijateljem SAD-om te su se dogovorili da će održati pregovore uz posredovanje Mora.

Problem oko nuklearnog sporazuma

Nuklearni sporazum skoro je bio obnovljen u ožujku, no pregovori su propali, većinom zbog inzistiranja Teherana na tome da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), svoje elitne snage sigurnosti, s SAD-ova popisa stranih terorističkih organizacija (FTO).

Prošli su tjedan jedan iranski i jedan europski dužnosnik za Reuters kazali da je Iran odustao od zahtjeva da se uklone sankcije FTO-a s IRGC-a, no još dva problema, među kojima i jedan koji se tiče sankcija, nisu riješena.

2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz dogovora kojim je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, što je potaknulo Iran da počne kršiti dogovore koji se tiču nuklearne energije oko godinu dana kasnije.

Pročitajte više