Počeo sastanak Plenkovića i Stožera, razgovarat će o široj upotrebi covid-potvrda

Foto: Index

EPIDEMIJA koronavirusa u Hrvatskoj ne pokazuje znakove usporavanja, zbog čega su se jutros u Banskim dvorima članovi Nacionalnog stožera sastali s premijerom Plenkovićem.

Razgovarat će o široj primjeni covid-potvrda

Kako neslužbeno doznajemo, razgovarat će se o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i o mišljenju struke o potezima koji su na raspolaganju Stožeru, uključujući i širu primjenu covid-potvrda.

Na sastanak su oko 9:15 stigli ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ravnateljica zagrebačke Klinike za zarazne bolesti Alemka Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš je prošlog tjedna potvrdio da su "sve opcije na stolu, pa i covid-potvrde". Podsjetimo, obavezno korištenje covid-potvrda zasad je uvedeno u sustavima zdravstva i socijale.

>> Beroš o mjerama: Sve opcije su na stolu, uključujući i covid-potvrde

Jučer su zabilježena 2293 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 17.841. Među njima je 1091 pacijent bio na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru bio 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba.

Usporedba zaraze u odnosu na prošlu godinu

24. listopada 2020. imali smo 2242 pozitivna, 731 osoba bila je hospitalizirana, a 16 osoba je umrlo.

24. listopada 2021. imamo 2293 pozitivnih, 1091 osobu u bolnici, a umrlo ih je 28.

Razlika je 69 slučajeva novozaraženih više nego 2020., broj hospitaliziranih je veći za 360 pacijenata, a 12 osoba više je preminulo.

Mogući razlozi su novi sojevi, ali i spora dinamika cijepljenja, koje u prvom redu štiti od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više