Počinje popis stanovništva u Srbiji, na tri pitanja građani ne moraju odgovoriti

Foto: Profimedia

POPIS stanovništva u Srbiji počinje u subotu i trajat će do kraja listopada. Građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nije obavezno dati odgovor, rekao je za N1 Srbija pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović. Onima koji odbiju sudjelovati u popisu slijede kazne od 20.000 do 50.000 dinara.

Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, a zakon je predvidio da građani imaju pravo odbiti odgovor na tri pitanja - o materinjem jeziku, vjeroispovijesti i nacionalnoj pripadnosti, objasnio je Korović.

Novo pitanje za muškarce

Među 69 pitanja naći će se i neka nova, a jedno od njih je za muškarce - koliko imaju djece. Upitan o tome postavlja li se ovo pitanje kako bi se saznalo o eventualnoj izvanbračnoj djeci, Korović objašnjava da to nije razlog, već briga za muški fertilitet.

Napominje i da je metodologija ovog popisa usuglašena s metodologijom zemalja koje svoje popise provode od 2020., a da se u njima našlo pitanje za muškarce o broju djece jer je posljednjih godina porastao interes za muški fertilitet. Zakon o popisu propisao je obavezu svim građanima da se popišu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više