Pogledajte kolike božićnice dijele državne firme. HEP i INA povećali iznose

Foto: Shutterstock

U OVO predblagdansko vrijeme državne tvrtke u Hrvatskoj već standardno dijele božićnice, a mi smo provjerili koliki se iznosi isplaćuju ove godine i gotovo nema razlike u odnosu na lani. Jedino su HEP i INA ove godine odlučili povisiti božićnice, HEP za 200, a INA za 500 kuna, dok su svi ostali dobili jednake iznose kao prošle i prijašnjih godina.

Ove godine samo Croatia Airlines, koju država sustavno spašava, neće dobiti božićnicu, dok će je sve ostale državne tvrtke isplaćivati.

"U skladu s produljenom primjenom Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, koje je Croatia Airlines potpisala s reprezentativnim sindikatima 2019. godine zbog prilagodbe uvjetima poslovanja uzrokovanim epidemijom koronavirusa, u kompaniji ni ove godine (kao i lani) nije planirana isplata božićnice", odgovorili su nam iz CA.

HEP povećao iznos, lani se odrekli dijela božićnice

Najizdašnija je ona u HEP-u, koji je povećao iznos u odnosu na prošlu godinu.

"U skladu s odredbama Kolektivnog ugovora za HEP grupu za 2020. i 2021. godinu, Hrvatska elektroprivreda će u prosincu povodom Božića isplatiti 2500 kuna po radniku. Podsjećamo kako su se radnici HEP-a prošle godine, a solidarizirajući se sa sugrađanima pogođenima situacijom u vezi s epidemijom koronavirusom COVID-19 i potresom u Zagrebu i okolici te s pripadnicima svih angažiranih službi, odrekli dijela svojih prava iz Kolektivnog ugovora. Ta su sredstva donirana za borbu protiv epidemije koronavirusa, na račun akcije 'Hrvatska protiv koronavirusa' te za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, na račun akcije Zajedno za Zagreb", stoji u odgovoru HEP-a za Index.

Lani su dobili božićnicu u iznosu od 2300 kuna.

 

Hrvatska pošta još ne želi izaći s iznosom

U Hrvatskoj pošti nisu željeli otkriti kolike će božićnice podijeliti, već navode kako će u narednih 10 dana izaći s tom informacijom.

Baš kao i prošle godine, u Jadroliniji su nam odgovorili da, sukladno Pravilniku o radu, nemaju obvezu isplate božićnice. Dodaju kako za 2021. godinu Uprava društva još nije donijela Odluku o isplati ni bilo drugoj vrsti darivanja.

Hrvatske šume d.o.o. svojim će zaposlenicima isplatiti novčani dar u visini od 1500 kuna iz neoporezivog iznosa, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak i Kolektivnom ugovoru HŠ-a d.o.o.

Djelatnicima Hrvatskih voda bit će isplaćena božićnica u visini neoporezivog iznosa od 1500 kuna po zaposlenom, sukladno Kolektivnom ugovoru.

HAC i Hrvatske ceste dijele po tisuću kuna

Hrvatske ceste će, kao i prethodnih godina, sukladno važećem Kolektivnom ugovoru, isplatiti zaposlenicima iznos od 1000 kuna.

Isti iznos dijeli se i u Hrvatskim autocestama.

"Božićnica je definirana Kolektivnim ugovorom te sukladnom ugovornim obvezama Hrvatske autoceste isplatit će jednokratni dodatak na plaću (božićnica) u neoporezivom iznosu od 1000 kuna neto. Iznos isplate isti je kao i prošle godine", navode nam iz HAC-a.

HŽ Infrastruktura d.o.o. će 2021. godine, sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 1200 kuna. Isti iznos isplaćen je i prošle godine, dok će također prema Kolektivnom ugovoru HŽ Putnički prijevoz isplatiti božićnice u iznosu od 800 kuna. Oni također već godinama isplaćuju toliki iznos božićnice svojim djelatnicima.

INA dijeli božićnicu i još 600 kuna po djetetu

Svojim radnicima INA i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim Kolektivnim ugovorom: prigodnu nagradu za Božić, tzv. božićnicu, u iznosu od 1500 kuna neto te dar za djecu u visini od 600 kuna neto po djetetu. Iznos božićnice je, kažu nam u INA-i, za 500 kuna viši od iznosa božićnice isplaćene prošle godine.

Hrvatska lutrija će svim zaposlenicima isplatiti božićnicu za 2021. godinu, no poslovna odluka o visini iznosa, kažu nam, još uvijek nije donesena.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) će i ove godine svim svojim zaposlenicima isplatiti nagrade za radne rezultate u iznosu od 1500 kuna i primitak u naravi (bon) u vrijednosti od 300 kuna.

Božićnica u JANAF-u prema Kolektivnom ugovoru iznosi 1500 kn po zaposleniku.

Pročitajte više