Pogledajte sliku Vučića kad je tjerao Hrvate iz Zemuna

Foto: Profimedia

OVIH dana navršava se 25 godina od protjerivanja Hrvatske obitelji Barbalić iz stana u Zemunu. U stan se, nakon što su protjerani Barbalići, uselila Ljiljana Mijoković, tajnica u glasilu Srpske radikalne stranke Velika Srbija. Osim Vojislava Šešelja, jedan od istaknutih pripadnika Radikala bio je i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

No on je imao aktivnu ulogu u protjerivanju Barbalića, što pokazuje i fotografija koja je danas obavljena na Twitteru.

Na njoj se u prvom planu vidi Vučić na prosvjedu ispred zgrade u kojoj su živjeli Barbalići. Vučić je u to vrijeme bio glavni tajnik Srpske radikalne stranke.

Iza njega stoji natpis "Barović (odvjetnik koji je također živio u Zemunu) i Barbalić su ustaše", a malo dalje poruka "Ne damo Zemun ustašama". 

Protjerivanje Barbalića

Kako je ranije pisao portal Mašina, početkom srpnja 1997. Ljiljana Milojković i njen suprug Ognjen Mihajlović, urednik Zemunskih novina, tijekom noći provaljuju i mijenjaju bravu u stanu obitelji Barbalić koja je tada bila na odmoru. Nije bilo svjedoka upada niti je intervenirala policija, a uzurpatori nisu imali nikakav papir kojim bi opravdali svoj postupak. Susjedi su sve dojavili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun.

Zatekao je zatvorena vrata svog stana. Kako se navodi u knjizi Okupirani grad Dragana Stojkovića, odvjetnik obitelji Barbalić Nikola Barović pokušao je razgovarati i postići dogovor s Vojislavom Šešeljom, tadašnjim predsjednikom Općine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu, koji je izrekao privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje do okončanja spora između ove obitelji i općine Zemun. Mašina je pisala da je javnim izvršiteljima bilo naloženo da iz stana isele uljeze, članove SRS-a.

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv obitelji Barbalić koju su optuživali da su ustaše.

Do sudskog izvršenja u korist obitelji Barbalić nije došlo jer policija nije mogla osigurati asistenciju, barem se tako navodilo. A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji generalni tajnik SRS-a, organizira prosvjed ispred ovog stana na kojem okupljeni nose parole: "Barović i Barbalić su ustaše" i "Ne damo Zemun ustašama".

Kako je objavio N1 2016. godine, uslijedili su brojni sudski procesi, da bi konačna odluka, poslije 18 godina, bila - obitelj Barbalić nema pravo na stan. Zbog toga se Odbor pravnika za ljudska prava žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu.

Pročitajte više