Pogledajte snimku meteora koji je sinoć osvijetlio nebo nad Hrvatskom

Foto: Hrvatski astronomski savez

HRVATSKI astronomski savez objavio je snimku meteora koji je sinoć obasjao nebo nad Hrvatskom. Radi se o kombiniranoj snimci nastaloj u više zvjezdarnica u našoj zemlji.

 


Podsjetimo, Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako je sinoć iznad Hrvatske oko 18 sati izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca, a od njega prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa jer je u potpunosti sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra.

"S obzirom na brojne dojave i upite građana, želimo izvijestiti da je večeras iznad Hrvatske oko 18 sati izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca magnitude oko -7 koji se kretao brzinom od oko 22 kilometra u sekundi", istaknuto je u priopćenju.

"Meteor su zabilježile kamere Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže i od njega prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa, nego je u potpunosti sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra. Objekt je prema izračunu orbite sporadik, odnosno ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju, a došao je iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera", objavili su.

Pročitajte više

 

Pročitajte više