Pokopan general Pavao Miljavac

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NA MJESNOM groblju u Novigradu na Dobri danas je pokopan umirovljeni general Pavao Miljavac.

 

Sprovodu su uz obitelj i prijatelje nazočili ministri Banožić i Medved, bivši i sadašnji saborski zastupnici, Luka Bebić, Nada Murganić, generali, predstavnici vojske i policije te političari.

Podsjetimo, Miljavac je preminuo prije tri dana u 70. godini. Preminuo je u bolnici u Zagrebu, u kojoj je završio nakon nesretnog pada prilikom kojeg je udario glavom. 

Vojna i politička karijera

Pavao Miljavac rođen je općini Netretić 3. travnja 1953. godine. Završio je Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu.

Od početka Domovinskog rata uključen je u obranu zemlje. Tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci - bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nakon što je 1996. godine promaknut u čin general-pukovnika, iste je godine imenovan na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je funkciju obavljao do 1998. 

Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar, kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ te se s dvadesetak umirovljenih generala angažirao na braniteljskim pitanjima.

Do siječnja ove godine bio je na čelu Hrvatskog generalskog zbora. Na čelu Generalskog zbora bio je dva mandata, a nakon toga je postao njegov počasni predsjednik.

Jedan od posljednjih javnih istupa Miljavac je imao o optužnicama srpskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine tijekom akcije Oluja, kada je ocijenio da će to biti priča koja će trajati. "To će biti priča koja će trajati. Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam, to je predano, a sad, hoće li sud to prihvatiti ili ne, o tom potom'', kazao je prije nekoliko mjeseci Miljavac. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više