Pokopan Vladimir Matijanić

Foto: Index

NA SPLITSKOM groblju Lovrinac održan je posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića, Indexovog novinara koji je preminuo u petak 5. kolovoza.

 

Posljednje zbogom Matijaniću je na Lovrinac došlo reći više od 200 prijatelja, kolega i članova obitelji. Među njima su bili i Arsen Bauk, Bojan Ivošević, Ivica Puljak, Ivana Marković, Sandra Benčić, Katarina Peović, Ante Tomić, Boris Dežulović, Viktor Ivančić... Na ispraćaju su bili i zamjenica Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Rene Laura, vodstvo splitskog SDP-a, novinarka HRT-a i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever, novinari Indexa te predstavnici HND-a. Nakon izlaska iz mrtvačnice lijes je bio popraćen pljeskom.

Govor je održao fra Drago Bojić. Na čelu pogrebne povorke istaknuta je Vladimirova fotografija na kojoj nosi majicu s natpisom "Hear me" ("Čuj me").

Komemoracija za Matijanića bit će održana danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17:30. "Od jednog od najboljih novinara, koji je ostavio velik trag ne samo na novinarskoj nego i društvenoj sceni u Hrvatskoj, govorima će se oprostiti Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina, Drago Bojić i Boris Dežulović", stoji u objavi HND-a od prije nekoliko dana.

Danima molio pomoć splitskih liječnika

Podsjetimo, Vladimir Matijanić umro je u petak u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a Hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. 

Vladimirova životna partnerica Andrea Topić, također Indexova novinarka, na Facebooku je detaljno opisala kako su dan prije njegove smrti i na dan smrti najmanje deset puta zvali bolnicu i Hitnu te tražili da ga hospitaliziraju. Navela je kako je Matijanić imao Sjogrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida. Topić je u objavi opisala koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta Hitnu pomoć te kako ga Hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu. Kad su došli drugi put, kada mu se stanje još pogoršalo, bilo je prekasno.

>> "Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli"

Vladimir Matijanić i Andrea Topić u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza, uputili su više poziva bolnici i Hitnoj tražeći savjete, pomoć i hospitalizaciju. Matijanić je oko 10 puta zvao Hitni infektološki prijem u splitskoj bolnici, zvao je i Hitnu na 194, a Topić je u petak u jutarnjim satima, u 9:28 i u 10:27, zvala splitsku bolnicu - Hitnu infektologiju na broj telefona 021 557 565 te u 12:37 uputila poziv na 194.

Hitna je došla na taj poziv. Kako stoji u medicinskoj dokumentaciji, stigli su u 13:07. Tada je Topić tražila da Matijanića hospitaliziraju. No tim Hitne rekao je da za tim nema potrebe te da se u slučaju pogoršanja jave na Hitnu infektologiju. Samo sat vremena kasnije, u 14:14, Topić zove Hitnu jer Matijanić ne može disati i poplavio je. Tada je bilo prekasno.

Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u KBC Split i Hitnu, a DORH je objavio da provodi izvide o slučaju.

Pročitajte više