Policajci optuženi da su migrantima naplaćivali prijevoz, počelo suđenje

Fotografija nije povezana s događajem u tekstu Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje dvojici policajaca koji su od migranata tražili novac za prijevoz do azilantskog centra u Zagrebu, iako se taj prijevoz ne naplaćuje. Oba policajca negiraju  optužbe, a sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog njihovih odvjetnika da se još jednom ispitaju svi stranci koji su ilegalno ušli u Hrvatsku 4. kolovoza prošle godine, piše N1.

Što se događalo u Slunju?

Nešto iza šest sati ujutro privedeni su u policijsku postaju u Slunju gdje su dvojica optuženih policajaca, 49-godišnjak i 30-godišnjak bili na ispomoći kolegama. Prema optužnici mlađi policajac je popisivao je podatke stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku dok ih je stariji tražio da prikupe i predaju im svaki po 10 eura.

Objasnio im je da je u pitanju trošak njihovog prijevoza do Zagreba. Nakon prikupljanja novca četvorica stranaca su ukupno 220 eura predali policajcima, koji su ih, tvrdi USKOK, na taj način oštetili.

Svjedočenja stranih državljana

Svi stranci odmah su ispitani, a policajci su još isti dan navečer uhićeni. Pred sucem istrage stranci su ponovili optužbe na račun policajaca, no sada će ih sud ponovno pokušati pronaći i ispitati o svemu što se događalo u Policijskoj postaji Slunj.

Policajci su, među ostalim uvjeravali sudsko vijeće da novac koji je kod njih pronađen nema veze s ilegalnim migrantima. “Taj dan sam prodao drva susjedu i on mi je dao novac”, izjavio je stariji policajac čiji je odvjetnik tražio da se provede vještačenje papilarnih linija na novčanicama.

Tko može pronaći ove ljude?

“Strani državljani imali su rok od osam dana da napuste teritorij Republike Hrvatske nakon što su zatečeni u ilegalnom boravku. Nemoguće ih je više pronaći, a imamo kao dokaz njihova svjedočenja iz istrage”, rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a tražeći od suda da odbije prijedlog obrane za ispitivanje stranaca.

Odvjetnici su pak isticali kako je moguće da su stranci zatražili azil pa se još uvijek nalaze u Hrvatskoj. Na kraju je sud odlučio potražiti strance i ispitati ih ponovno kao svjedoke, a bit će pregledane i snimke nadzornih kamera iz Policijske postaje Slunj koje su trebale zabilježiti sva događanja od 4. kolovoza prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.